Buitenlandse Zaken België


Datum: 22/01/2008

Kindertehuizen Bulgarije In de Commissie Buitenlandse Zaken heeft Minister Karel De Gucht de planning toegelicht van de komende acties in verband met de problematiek van de kindertehuizen in Bulgarije. Hij opteert daarbij duidelijk voor een structurele aanpak, waarbij het probleem in een ruim perspectief wordt onderzocht. Opleiding van medici en paramedici, Best Practices aanpak, sociologisch onderzoek maken er deel van uit.

Tegelijk zullen de opbrengsten van publieke acties, eerder gericht op humanitaire tussenkomsten, parallel worden gebruikt vanuit een afzonderlijk op te richten VZW of Stichting.

Gisteravond vergaderden op Buitenlandse Zaken de bevoegde Federale en Gewestelijke instanties. Zij besloten om zo snel mogelijk een technische missie naar Bulgarije te sturen. 10 à 12 experten vertrekken zondag a.s. om de situatie ter plaatse te analyseren, dit onder leiding van de Ambassadeur van België, de heer Filip Beke. Op basis van de debriefing van deze missie, voorzien op 31 januari zal over verdere stappen worden beslist.

Op de budgetlijn Preventieve Diplomatie van Buitenlandse Zaken werd een budget vrijgemaakt. De eerste schijf van 50.000 Euro zal voor het opstarten van het project kunnen worden gebruikt.