Gemeente Castricum

Handtekeningen onder Veilig Uitgaan in Castricum

Op donderdag 31 januari, 19.00 uur ondertekenen Koninklijke Horeca Nederland, Politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente Castricum in het Raadhuis het convenant Veilig Uitgaan. Daarmee bekrachtigen de samenwerkende partners hun bestaande afspraken om een zon prettig mogelijk uitgaansleven in onze gemeente te behouden en te versterken.

Veilig Uitgaan is één van de speerpunten van het veiligheidsbeleid in de regio Noord-Holland Noord. Daarom hebben 26 burgemeesters samen met Politie en Openbaar Ministerie (OM) besloten om in elke gemeente Convenanten Veilig Uitgaan af te sluiten samen met de horecaondernemers. Medio 2007 hebben alle partijen op regionaal en lokaal niveau ingestemd met dit regionale model Convenant Veilig Uitgaan.

Huisregels
Dit regionale convenant is in onze gemeente uitgewerkt in het convenant Veilig uitgaan in Castricum. Hierin staan afspraken over onder meer huisregels, toelatingsbeleid en toegangsontzeggingen, alcohol- en drugs en toezicht, controle en handhaving. In Castricum wordt het convenant op 31 januari 2008 ondertekend. Hiermee is Castricum een van de eerste gemeenten in de regio. Een resultaat waar gemeente, horecaondernemers, politie en OM trots op zijn.

Vruchten
Overigens is deze samenwerking niets nieuws. In Castricum werken horecaondernemers, politie, buurtbewoners en gemeente al enige jaren met succes samen om het uitgaansleven zo prettig mogelijk te laten verlopen. Zo hebben zij al afspraken over het voorkomen van uitgaansgeweld, geluidsoverlast, vandalisme en afval op straat. In de gemeenteraad is onlangs vastgesteld dat het beleid van deze partners vruchten afwerpt. Uit de jaarlijkse enquête onder buurtbewoners blijkt dat de ervaren overlast van een acceptabel niveau is en eerder is afgenomen dan is toegenomen. Met de ondertekening van het nieuwe convenant wordt het lopende beleid nogmaals bekrachtigd.