BKB Campagnebende voor verkiezingen naar de Verenigde Staten

25/01/2008 10:07



Booij, Klusman en Van Bruggen



Van donderdag 31 januari tot en met woensdag 6 februari 2008 toert de BKB-campagnebende door de Verenigde Staten om de presidentiële voorverkiezingen te verslaan. Achtentwintig twintigers, van rechtenstudenten tot slowfood koks en van natuurkundigen tot jonge ondernemers, zijn gedurende het afgelopen half jaar de fijne kneepjes van het politieke campagnevoeren bijgebracht. Vanuit de Verenigde Staten doen ze verslag van de voorverkiezingen van de Amerikaanse presidentsverkiezing op de crossmediale website www.bkbcampagnebende.nl

Het Amsterdamse campagnebureau Booij, Klusman en Van Bruggen organiseert jaarlijks een academie om jong talent - studenten of net afgestudeerden met de meest uiteenlopende achtergronden, maar allen voorzien van maatschappelijke betrokkenheid en een hoge mate van eigenzinnigheid - te laten delen in hun kennis en netwerk door workshops, lezingen en excursies te organiseren. In eerdere edities reisde de Campagnebende dwars door Nederland (Gemeenteraadsverkiezingen 2006), Frankrijk (Europese Grondwet Referendum 2005 en Presidentsverkiezingen 2007), Polen (Referendum Europese Toetreding 2003) en Slovenië (Verkiezingen 2004).

Dit jaar gaat de BKB-campagnebende verder dan ooit: de Verenigde Staten, hét campagneland bij uitstek. Met blogposts, foto's en video's doen we verslag van onze ontmoetingen met kandidaten, campagnestrategen, pollsters, stemmers, wetenschappers en journalisten. Welke thema's raken de Amerikaanse kiezers in de onderbuik? Welke rol speelt de oorlog in Irak in de campagnes? Wie maakt de meeste kans om de komende vier jaar de leider van de vrije wereld te zijn? En welke kandidaat verovert het hart van de BKB Campagnebende?

De Campagnebende landt donderdagavond in Washington, en trekt vervolgens via New Jersey naar New York voor Super Tuesday, de dag dat in 22 staten tegelijk de voorverkiezingen plaatsvinden. Onderweg ontmoeten we onder meer (onder voorbehoud) Cory Booker (burgemeester van Newark, New Jersey), Anna Greenberg (invloedrijke democratische pollster), Ad Melkert (ondersecretaris-generaal bij de UNDP), Kevin Cheekey (Deputy-Mayor van New York City), Paul Rieckhoff (oprichter van Iraq en Afghanistan Veterans of America) en Herman Wijffels (Nederlandse bewindvoerder Wereldbank).

De grote uitdaging is uiteraard om één of meer van de Democratische en Republikeinse presidentskandidaten voor de eigen camera's te krijgen. Of dat lukt is te volgen op de weblog www.bkbcampagnebende.nl.





http://www.bkbcampagnebende.nl

http://www.bkb.nl