Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie M.J. van Hulst

Titel proefschrift
Town Hall Tales

---

Promotors:
prof.dr. A.B. Ringeling

---

Datum
31 januari 2008 16:00

---

Locatie:
Woudestein, Forumzaal

---

Faculteit
Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW)

Verhalen belangrijk in cultuur van lokaal bestuur

Als er iets mis gaat in een Nederlandse gemeente, roepen politici vaak dat dit ligt aan de bestuurscultuur. Maar volgens Merlijn van Hulst is er niet één heersende bestuurscultuur. Gemeentebestuurders en politici vertellen verschillende verhalen om betekenis te geven aan de problemen in hun gemeente. Op donderdag 31 januari 2008 promoveert Van Hulst aan de Erasmus Universiteit Rotterdam met zijn proefschrift Town Hall Tales. Culture as storytelling in local government.

De laatste jaren is de belangstelling voor de cultuur van het openbaar bestuur in Nederland toegenomen. De Nederlandse bestuurscultuur zou van oudsher een zaak zijn van consultatie, compromis en consensus. Maar wat is die bestuurscultuur eigenlijk? En is deze wel zo gericht op consensus als altijd beweerd wordt?
Om hier meer inzicht in te krijgen, verrichtte Merlijn van Hulst etnografisch onderzoek in twee (geanonimiseerde) gemeenten in Nederland. Maandenlang woonde hij vergaderingen bij, bestudeerde hij rapporten en interviewde hij ambtenaren, politici, mensen uit het maatschappelijk middenveld en burgers.

Volgens Van Hulst is een bestuurscultuur vooral een proces waarbij bestuurders en politici betekenis proberen te geven aan de issues die spelen in de gemeente, zoals de aanpak van de dorpskern, een begrotingstekort of het gebrek aan woningen. Zij weten vaak niet onmiddellijk wat er precies aan de hand is, maar proberen hier wel een verhaal van te maken om problemen in kaart te brengen en oplossingen te zoeken. Die verschillende verhalen veranderen en botsen, en daarmee verandert ook de betekenis van belangrijke onderwerpen in een gemeente voortdurend.

Zogenaamde Town Hall Tales draaien om twee ogenschijnlijk eenvoudige vragen: `Wat is er aan de hand?' (Van Hulst noemt antwoorden hierop praktijkverhalen) en `Wat kunnen we er aan doen?' (de zogenaamde bestuursverhalen). Bestuurders kunnen op zoek gaan naar één gezamenlijk, algemeen verhaal (de bekende consensus), maar dat hoeft niet. Net zo goed zoeken ze de confrontatie en proberen ze hun eigen verhaal te laten winnen of vinden ze een pragmatisch verhaal, dat direct gericht is op een oplossing.

Nadere informatie:

Mediarelaties, Sandra van Beek, Yvette Nelen, (010) 408 1216 e-mail: press@remove-this.eur.nl

22 januari 2008