Ingezonden persbericht


Utrecht/Arnhem, 29 januari 2008

FIETSROUTEPLANNER VOOR PROVINCIE GELDERLAND ONLINE

Fietsersbondplanner levert ook gegevens over calorieverbruik en CO2-besparing

Vanaf 31 januari kunnen alle fietsers in Nederland de digitale fietsrouteplanner van de provincie Gelderland raadplegen. Gedeputeerde Marijke van Haaren en directeur Fietsersbond Hugo van der Steenhoven openen dan de fietsrouteplanner in Arnhem. De Fietsersbond heeft in opdracht van de provincie Gelderland met ruim honderd ervaren fietsers de afgelopen maanden de input geleverd voor wat waarschijnlijk de meest complete fietskaart ooit is. De planner kan gratis gebruikt worden op internet via www.fietsersbond.nl/fietsrouteplanner/fietsroutes-gelderland en www.gelderland.nl. Nieuw is dat bij elke geplande route wordt aangegeven hoeveel calorieën verbruikt worden en hoeveel CO2 bespaard wordt ten opzichte van dezelfde rit met de auto.

De provincie heeft bijna 100.000 euro beschikbaar gesteld voor het ontwikkelen van de fietsrouteplanner. Met de planner wil de provincie het fietsgebruik stimuleren en de concurrentiepositie van de fiets ten opzichte van de auto verbeteren. Gelderland is de tweede provincie in Nederland die een speciale fietsrouteplanner heeft. De provincie Utrecht is samen met de Fietsersbond in 2006 gestart met de fietsrouteplanner en ontving hiervoor onlangs de Fietsvakantie Trofee. De bond is inmiddels druk bezig met de fietsrouteplanners voor Friesland en Drenthe. Ook andere provincies hebben belangstelling samen met de Fietsersbond digitale routeplanners te maken. De bond hoopt op deze manier binnen afzienbare tijd een digitale fietsrouteplanner voor heel Nederland beschikbaar te hebben.

Speciaal voor fietsers

Met de fietsrouteplanner kunnen gebruikers verschillende voorkeuren opgeven. Een woon-werkfietser bijvoorbeeld kan de kortste of snelste route kiezen, maar een racefietser een route over glad asfalt. Recreatieve fietsers kunnen kiezen voor groene routes, een route langs het water of zoveel mogelijk over schelpenpaadjes. Ook is het mogelijk een rondrit te plannen. In de routeplanner worden de kwaliteit van het wegdek en verkeershinder meegenomen. Dit maakt de routeplanner uniek en echt waardevol voor fietsers. Uniek is ook dat de geplande route in een GPS-apparaat kan worden gezet.

Demonstratie
Fietsers kunnen tijdens de Fiets- en Wandelbeurs op 2 en 3 februari in de RAI-Amsterdam de fietsrouteplanner zelf uitproberen in de stand van de Fietsersbond.
---