Universiteit van Amsterdam

De woelige geschiedenis van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging

Boekpresentatie Een welkom academisch gezelschap

De Amsterdamse Universiteits-Vereniging en Uitgeverij Aksant presenteren op donderdag 31 januari het boek Een welkom academisch gezelschap. Geschiedenis van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging 1889-2007 van Rogier Overman. De Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV) is de overkoepelende alumnivereniging van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Tijdens de presentatie spreekt auteur Rogier Overman over de totstandkoming van zijn boek. Andere sprekers zijn universiteitshistoricus van de UvA Péjé Knegtmans en Theo Schuyt, hoogleraar Filantropie aan de Vrije Universiteit. Gespreksleider is historicus Joop Hopster. Knegtmans zal de relatie tussen de AUV enerzijds en de UvA en de Amsterdamse academische gemeenschap anderzijds belichten. Schuyt spreekt over de giften- en fondsenhistorie van de AUV, die in 1889 ontstond uit een inzamelingsactie voor een nieuwe aula van de universiteit.

Over het boek

In 1889 richtte een groep hoogleraren en bankiers de Amsterdamse Universiteits-Vereniging op. Het was de bedoeling dat de vereniging alle kosten van de Universiteit van Amsterdam voor haar rekening zou nemen, met uitzondering van het salaris van de hoogleraren. Dat kon met behulp van giften en legaten van onder anderen alumni. De AUV verenigde hen en verstrekte subsidies voor baanbrekend onderzoek en vernieuwingen in het onderwijs. In de interessante en woelige geschiedenis van de AUV figureren niet alleen Nobelprijswinnaars als Van 't Hoff en Zeeman, maar ook tal van andere befaamde wetenschappers en later bekend geworden studenten. Zij waren het die met subsidies en beurzen werden ondersteund.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stonden de fondsen van de AUV op het punt te worden genazificeerd. Overman doet dit voor het eerst grondig en op een spannende manier uit de doeken. Na de oorlog kreeg de AUV veel meer bekendheid, realiseerde zij een nieuwe mensa in de Damstraat en breidde zij haar steunverlening uit: ook faculteiten, culturele organisatie CREA en tal van studentenactiviteiten werden nu volop ondersteund.

Begonnen met 250 leden en tweeduizend gulden, telt de AUV inmiddels ruim vijfduizend leden en beheert de aan haar gelieerde Stichting AUV-Fonds 38 fondsen met een totaalwaarde van ruim twaalf miljoen euro. De AUV is daarmee de hoeder van de Amsterdamse academische gemeenschap, het aan haar gelieerde fonds een belangrijke pijler onder het leven aan de hoofdstedelijke universiteit.

Rogier Overman, Een welkom academisch gezelschap. Geschiedenis van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging 1889-2007 (Amsterdam: Aksant, 2008) ISBN 978-90-5260-275-2, geïllustreerd, 408 pagina's, ¤ 19,90

Over de auteur

Rogier Overman (1972) is historicus, schrijver en onderzoeker. Hij publiceerde eerder Studenten op Spreekuur, over de geschiedenis van het Bureau Studentenartsen/Huisartsen Oude Turfmarkt van de Universiteit van Amsterdam. Dit boek werd bekroond met een medaille van de Koninklijke Academie der Geneeskunde van België en kreeg lovende recensies in Nederland.

Bestellen:

Een welkom academisch gezelschap / druk 1
Een welkom academisch gezelschap / druk 1
Overman, R.