Gemeente Tiel


Bomenkap Plein Tiel

Donderdag 31 januari a.s. worden de kastanjebomen op het Plein in Tiel gekapt. De werkzaamheden, die naar verwachting tot en met 1 februari 2008 duren, vinden plaats in het kader van de herinrichtingsplannen van het Plein en de Kleibergsestraat.

Kappen
In opdracht van de gemeente heeft de Nationale Bomenbank onderzocht of de toekomstige herinrichtingswerkzaamheden invloed hebben op de levensduur van de bomen. Uit dit onderzoek is gebleken dat 9 van de 14 kastanjebomen aan de kastanjebloedingsziekte lijden. De kans is groot dat ze de herinrichtingswerkzaamheden nu of op termijn niet zullen overleven. In dat geval zouden de bomen alsnog vervangen moeten worden met extra kosten en overlast tot gevolg. Bovendien levert dat een ongewenst patroon op van oude en nieuwe bomen. Daarom is besloten de huidige bomen te vervangen door nieuwe van een stevig formaat. Vooruitlopend hierop en met het oog op het broedseizoen worden de huidige bomen gekapt.
De boomgaten worden tijdelijk bestraat. In het definitieve ontwerp van de herinrichting Plein / Kleibergsestraat komt een aantal bomen terug. Er is gekozen voor de Valse Christusdoorn, een soort met een transparante kroon en weinig vruchtverlies.

Tegen de kapvergunning, die in november werd gepubliceerd in de krant, zijn geen bezwaren ingediend.

Overlast en parkeren
Vanaf woensdag worden de vrijkomende parkeerplaatsen afgezet, zodat donderdagmorgen de kap van de bomen kan plaatsvinden. Het Plein blijft gedurende de werkzaamheden zoveel mogelijk bereikbaar. Wel is het zo dat er op donderdag en een deel van de vrijdag niet geparkeerd kan worden op het plein. Uiteraard staat de veiligheid van personen en eigendommen voorop. De bewoners van het Plein zijn per brief persoonlijk geïnformeerd.

Lees meer informatie over Van Plan tot Plein.

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2008