Gemeente Abcoude


Gemeenteraad behandelt voorstel afvalinzameling

De gemeenteraad van Abcoude behandelt donderdagavond 31 januari een voorstel over de inzameling van het afval. Het huidige contract met ICOVA is verlopen en een aantal keer stilzwijgend verlengd. Hierdoor voldoet de gemeente niet aan de Europese aanbestedingsregels voor diensten en daarom heeft de gemeente op 18 december 2006 het contract opgezegd. De datum dat het contract daadwerkelijk eindigt, is 5 oktober 2008.

De papierbak op het Dr. Van Doornplein Via een Europese aanbesteding zoekt de gemeente nu naar de meest geschikte partij om het afval in Abcoude en Baambrugge in te zamelen. Omdat Europese aanbestedingen een lange doorlooptijd hebben en er een aantal zaken verandert voor de inwoners van Abcoude wil de gemeente zo snel mogelijk tot een definitief besluit komen. De gemeente wil deze aanbestedingsprocedure aangrijpen om het afval beter te gaan scheiden en hergebruiken. Hiervoor heeft de gemeente een afvalbeleidskeuzedocument opgesteld. In dit voorstel staat een aantal concrete veranderingen aangekondigd.

Anders inzamelen

Minicontainers

De belangrijkste voorgestelde verandering is dat de gemeente wil overstappen van het wekelijks ophalen van plastic vuilniszakken naar het tweewekelijks ophalen van zogeheten minicontainers. Hiermee hoopt de gemeente een betere service te verlenen en het zwerfvuil tegen te gaan. Voor bewoners van hoogbouw (appartementen) wil de gemeente ondergrondse containers plaatsen waar bewoners middels een pasje toegang toe krijgen. Grof vuilDaarnaast stelt de gemeent voor het grof huisvuil in plaats van twee keer per maand een keer maand op te halen en wil de gemeente inwoners laten betalen voor het ophalen van grof vuil. Als compensatie voor de lagere frequentie van ophalen wil de gemeente de openingstijden van de milieustraat op de gemeentewerf verlengen. Dit laatste heeft als groot voordeel dat daar de mogelijkheden tot het milieuvriendelijk inzamelen groot zijn.

GFT-afval

Verder is het plan inwoners een grotere bak voor het inzamelen van GFT-afval aan te bieden. Tegen een eenmalige betaling zorgt de gemeente voor het omwisselen van de kleine bak tegen een grote. Deze maatregel moet leiden tot een betere service, een groter aanbod van GFT-afval en een daling van de hoeveelheid restafval. In hoogbouw is de kwaliteit van het aangeboden GFT over het algemeen laag en het volume klein. Daarom wil de gemeente stoppen met het inzamelen van GFT in hoogbouw.

Oud papier

Voor oud papier wordt al gebruik gemaakt van de regeling van de AVU, waardoor de verenigingen die het papier inzamelen een hogere vergoeding krijgen. In het buitengebied wil de gemeente de zogeheten blauwe containers voor papier invoeren. Deze maatregelen tezamen zullen leiden tot een hoger inzamelresultaat en lagere verwerkingskosten.

Textiel, wit- en bruingoed

Textiel, wit- en bruin- en witgoed wil de gemeente laten inzamelen door een kringloopbedrijf. Hiervoor wil de gemeente een contract sluiten met een kringloopwinkel die op afroep en gratis herbruikbaar wit- en bruingoed afhaalt. Ook zal de kringloopwinkel textielcontainers plaatsen.
---

30 januari 2008