Gemeente Winterswijk


Raadsvergadering 31 januari: Referendumverordening en intentieovereenkomst Woonplaats

29 januari 2008

Winterswijk - Op donderdag 31 januari neemt de gemeenteraad onder meer een besluit over de intentieovereenkomst tussen De Woonplaats en de gemeente Winterswijk. Ook behandelt de raad een voorstel van het college om de Referendumverordening vast te stellen. De vergadering begint om 19.30 uur. De vergadering is openbaar en vindt plaats in de raadzaal aan het Mevr. Kuipers Rietbergplein 1.

Intentieovereenkomst Woonplaats
De gemeente wil in Winterswijk verschillende locaties aanpakken om van Winterswijk een bijzondere woonstad te maken. In het voorjaar van 2007 werd daarvoor een overeenkomst gepresenteerd: de pakketovereenkomst. In deze overeenkomst zijn verschillende locaties in Winterswijk genoemd die beide organisaties de komende jaren samen aan willen pakken. Deze overeenkomst is in de loop van 2007 verder uitgewerkt. De intentieovereenkomst met De Woonplaats is het resultaat van deze uitwerking.

De zes belangrijkste onderdelen van de intentieovereenkomst zijn:
1. De gemeente verkoopt zes 'objecten' aan de Woonplaats (Mavo-terrein aan de Dingstraat, voormalige huisvesting Sociale Zaken aan de Kreilstraat, MAS-gebouw (is verkocht), nabij de dienstwoning op de begraafplaats, de Ribesschool (op lange termijn) en Zwanepol aan de Plataanlaan. Er verandert in grote lijnen niet veel aan de bestaande situaties. Bestaande huurcontracten worden bijvoorbeeld overgenomen. De reden voor de verkoop is dat De Woonplaats een goede accommodatiebeheerder is voor deze objecten. Met de opbrengst van de verkoop van de objecten (ongeveer ¤ 3,5 miljoen) financiert de gemeente haar aandeel in wijkverbetering. Ook kan er een tekort op grote projecten, zoals de Brede School, mee worden gefinancierd. De Woonplaats spreekt de intentie uit om voor wijkverbetering een extra financiële bijdrage te leveren (bijvoorbeeld het isoleren van woningen, het onderhouden van tuinen en het aanleggen van glasvezelkabel).
2. De Woonplaats ontwikkelt de Brede school.

3. De Woonplaats en de gemeente geven de Meddosestraat een kwaliteitsimpuls. Deze winkelstraat moet een levendige en leefbare straat worden.
4. De Woonplaats ontwikkelt Eucalypta.

5. Er komt een onderzoek naar de huisvesting van de bibliotheek in het postkantoor.
6. Zes wijken krijgen een kwaliteitsimpuls (groen, straat, tuinen, speelgelegenheden, uitstraling). De wijk Batavier is de eerste wijk die in dit kader wordt aangepakt. Wijkverbetering is een belangrijk motief om de intentieovereenkomst aan te gaan. Deze manier van samenwerking volgt ook op landelijke discussies om kapitaal van corporaties in te zetten voor wijkverbeteringen. Winterswijk gaat er, met het sluiten van deze intentieovereenkomst, concreet mee aan de slag.

Invoering referendum
De gemeenteraad neemt die avond ook een besluit over de invoering van het referendum in de gemeente Winterswijk. In de voorgestelde referendumverordening staat onder meer beschreven wanneer een referendum wel en wanneer niet kan worden gehouden. Om een referendum te houden, moeten tenminste 225 kiesgerechtigden schriftelijk een verzoek bij de raad indienen. Dit heet een 'inleidend verzoek'. Overigens kan een referendum alleen worden gehouden over een (voorgenomen) besluit van de raad als de gemeenteraad vindt dat het ingrijpende gevolgen kan hebben voor de inwoners van Winterswijk.

Het verzoek om een referendum wordt vervolgens in de raadsvergadering behandeld. Als de raad vindt dat het referendum er moet komen, wordt het genomen of te nemen besluit opgeschort. Daarna moet er een definitief verzoek voor een referendum bij de raad worden ingediend. In het raadsvoorstel staat beschreven dat minimaal 2250 kiesgerechtigden dit verzoek bij de raad moeten indienen. In de praktijk gaat het vaak om handtekeningenacties. Ook kan de gemeenteraad zelf een referendum organiseren. Er geldt geen kiesdrempel. Het referendum is altijd, ongeacht de opkomst, geldig.

In Nederland heeft ongeveer tien procent van de gemeenten een referendumverordening. De verordening voor Winterswijk is een initiatief van de gemeenteraad.