Provincie Groningen

Tv-serie 'Nationale Landschappen': Middag-Humsterland 30 januari 2008

Donderdag 31 januari aanstaande start de NCRV met het uitzenden van de tweede tv-serie 'Nationale Landschappen'. Deze serie belicht zes van de twintig nationale landschappen die Nederland kent. De eerste aflevering op 31 januari gaat over het Groninger nationale landschap Middag-Humsterland. Verschillende mensen uit de streek hebben hieraan meegewerkt.

Het programma is zes weken lang elke donderdagavond te zien om 19.55 uur op Nederland 2. Een aflevering duurt circa 23 minuten. De serie is geproduceerd door Mrs. Moon Productions en is mede mogelijk gemaakt door de Gebiedscommissie Middag-Humsterland*.

Aflevering 1 Middag-Humsterland
In deze eerste aflevering over Middag-Humsterland vertelt provinciaal archeoloog Henny Groenendijk over de rijke geschiedenis van het landschap. De mooiste dorpen en plekken komen in beeld. Dick Soek, de nieuwe borgheer van Borg Piloersema te Den Ham (en tevens kok bij het Schathoes van Borg Verhildersum in Leens), legt uit waarom hij zich thuis voelt in Middag-Humsterland. Oud-agrariër Gerlof Harkema gaat in op het boerenbedrijf van vroeger en nu. Voormalig agrariër Bert Terpstra laat zien hoe hij het landschap ervaart vanaf de tractor. Jan Enne Haack van Natuurboerderij Lammerburen te Oldehove vertelt hoe hij het boerenbedrijf combineert met natuurbeheer.

Nationale landschappen
Nederland heeft twintig nationale landschappen. Dit zijn de meest waardevolle landschappen van Nederland. Ze hebben elk unieke en karakteristieke landschapskenmerken en vertellen daarmee het verhaal van het Nederlandse cultuurlandschap. Het landschap in Nederland is voor een groot deel door mensenhanden gemaakt. Sporen daarvan zijn nog steeds goed in het landschap terug te vinden.

Middag-Humsterland is, net als andere kleigebieden in Noord-Nederland, een landschap dat gevormd is door de zee. Vanaf ongeveer de zevende eeuw voor Christus tot op heden worden de vruchtbare drooggevallen gebieden als landbouwgebied gebruikt. Door het stijgen van de zeespiegel vanaf het begin van de jaartelling tot circa 1200 zijn de woonplekken stukje bij beetje opgehoogd om droge voeten te houden. In Middag-Humsterland zijn meer dan honderd van deze wierden (terpen) aanwezig. Een groot aantal is nog steeds bewoond. Een ander kenmerk van Middag-Humsterland is het onregelmatige blokverkavelingspatroon (een soort mozaïekpatroon met kronkelige sloten van natuurlijke oorsprong) dat is terug te voeren op de individuele ontginning van voor 1200. Andere gebieden hebben meestal een planmatiger verkaveling die recht en regelmatig is. In Middag-Humsterland kronkelen de meeste wegen en waterlopen.

Tv-serie Nationale Landschappen: Middag-Humsterland


* De Gebiedscommissie Middag-Humsterland bestaat uit vertegenwoordigers van de provincie Groningen, de gemeenten Winsum en Zuidhorn, het Waterschap Noorderzijlvest, de Land- en Tuinbouw Organisatie Noord, de Milieufederatie Groningen, de verenigingen voor dorpsbelangen en de Dienst Landelijk Gebied.

30 januari 2008