Gemeente Assen


Egbert Hovenkamp nieuwe stadsdichter

31 januari 2008

Onder grote belangstelling is woensdagavond Egbert Hovenkamp gekozen tot nieuwe stadsdichter van Assen. De jury toonde zich onder de indruk van het niveau van de kandidaten die zich presenteerden in het volle theatercafé in het ICO. Uiteindelijk koos de jury unaniem voor Egbert Hovenkamp.

De jury prees de kwaliteit van de gedichten van Hovenkamp en de enorme ontwikkeling die hij in de afgelopen twee jaar heeft doorgemaakt. Daarnaast was men onder de indruk van de veelheid en originaliteit van de ideeën die Hovenkamp heeft voor het stadsdichterschap. De jury verwacht dat Egbert Hovenkamp de ideale ambassadeur is om de komende twee jaar zowel Assen als de poëzie uit de dragen.

Egbert Hovenkamp is geboren in Eext in 1953 en woont sinds begin jaren '80 in Assen. Zijn poëzie is sociaal bewogen, herkenbaar en toegankelijk. Hij spreekt dan ook een brede laag van de bevolking aan. Naast schrijven houdt Hovenkamp zich bezig met vertaalwerk. Hij publiceerde onder meer in de literaire tijdschriften Roet, Oeze Volk en Schoon Schip en in diverse bloemlezingen.

Wethouder Jaap Kuin feliciteerde Hovenkamp met zijn stadsdichterschap en sprak de verwachting uit dat Hovenkamp in de succesvolle voetsporen van Erik Harteveld zal treden.

Hovenkamp reageerde verheugd op zijn verkiezing: "Ik ben er ontzettend blij mee en zie het als een enorme uitdaging. Naast mijn vrije werk vind ik het heel plezierig om nu eens binnen een context te schrijven." Op de vraag of Hovenkamp verwacht had dat hij de nieuwe stadsdichter zou worden antwoordde hij "Ik had het niet meteen verwacht, maar ik was er wel klaar voor. Nadat ik twee jaar geleden mezelf had overwonnen om te solliciteren heb ik veel ervaring opgedaan. Ik ben er klaar voor!"

Een aantal ideeën die Hovenkamp presenteerde zijn de Gedichtendokter, workshops op scholen, voorlezen in verzorgingshuizen, samenwerking met andere kunstdisciplines. In zijn stadsgedichten wil hij zich laten inspireren door de diverse wijken van Assen.