Vereniging Natuurmonumenten


TIP-TEAM WEST-BRABANT
30-01-2008

recreatieve voorzieningen Natuurmonumenten zet zich in voor natuur in Nederland. Ook in West-Brabant liggen veel mooie natuurgebieden die in beheer zijn bij Natuurmonumenten. Naast het dagelijkse beheer zijn er ook recreatieve voorzieningen. Juist door wandel- en fietspaden, uitkijkpunten en informatiepanelen kunnen bezoekers genieten van al dat moois. Onze boswachters komen regelmatig in de natuurgebieden en treden op als gastheer van de natuur. Een goede aanvulling vormen de zogenaamde Terrein Informatie Punten, afgekort TIP.

fraaie kraam
Op meerdere plekken in Nederland zijn al TIP-teams actief. Met een fraaie kraam (een uitgebouwde aanhanger) geven vrijwilligers op geregelde tijden informatie aan bezoekers. Op drukke punten verwijzen ze mensen naar wandelroutes, vertellen de laatste waarnemingen in het gebied, verkopen een vogelgids en maken geĂŻnteresseerden lid van Natuurmonumenten. De ervaringen elders zijn positief.

Wat doet een Tip?
Een TIP-groep is een gezellige groep mensen met interesse voor de natuur en veel enthousiasme om dit over te dragen aan bezoekers, groot en klein. Ook in West-Brabant wordt nu gestart met een TIP. En er valt veel te vertellen over de natuurgebieden in West-Brabant. Mooie beekdalen onder Breda, landgoederen boven Breda, onder Roosendaal en Bergen op Zoom en grote bos- en heidegebieden. Bekende en mindere bekende natuurgebieden als landgoed Oosterheide, Lange Maten, Oude Buisse Heide, landgoed Wallsteijn, Groote Meer (onderdeel Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide) en Noordpolder van Ossendrecht. De nadruk zal in de eerste periode liggen op de gebieden tussen Roosendaal en Zundert. Daar wordt deze nieuwe groep op een rustige en afwisselende manier `opgeleid' door boswachters en andere vrijwilligers. U leert van alles over Natuurmonumenten en natuurlijk de natuurgebieden. U kunt zo veel vragen aan de kraam beantwoorden. En als het niet lukt, dan wellicht samen met de dienstdoende boswachter. Een TIP wordt bemand door twee personen. Twee personen kunnen samen meer-..en het is gezelliger. De dienstdoende boswachter helpt u met de kraam en is voor vragen e.d. die dag bereikbaar en kan zelfs even `spreekuur' houden.

Informatie-avond op 17 februari Op 19 februari organiseert Natuurmonumenten voor belangstellenden een informatie-avond voor TIP-team West-Brabant. U bent van harte welkom in de Heerenkamer Roosendaalsebaan 19/2, 4885KC Achtmaal. Aanvang 19.30 uur Tijdens deze avond wordt uitleg gegeven over de TIP. Hebt u interesse om enthousiast mensen te informeren en zo de natuur in Nederland te steunen, meldt u dan aan voor deze avond. Op verzoek kunnen wij u dan ook een routebeschrijving toesturen. Aanmelden kan tot 15 februari via telefoonnummer 013-5219209 of per email k.dejong@Natuurmonumenten.nl

Vrijwilligerswerk
Kijk voor andere functies of extra informatie over vrijwilligerswerk bij Natuurmonumenten op www.Natuurmonumenten.nl