Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 29 januari 2008

het college van burgemeester en wethouders

Op dinsdag 29 januari 2008 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Donatie Van Cappellen Stichting ter bestrijding van armoede

Het college nam kennis van de voorwaarde van de Van Cappellen Stichting om het ter beschikking gestelde kapitaalbedrag van 113.445,- in tact te laten. Dit bedrag is in 1996 verstrekt aan de gemeente, waarbij de verkregen rente ingezet mag worden om bewoners ouder dan 65 jaar die in noodsituaties verkeren, te ondersteunen. Aanvullend heeft de stichting in 2007 extra kapitaal van 100.000,- beschikbaar gesteld, waarbij zowel kapitaal als rentebaten mogen worden ingezet voor het doel van de stichting. Bij de inzet van deze gelden dienen wel de geldende criteria te worden inachtgenomen. Het college heeft van deze aanvulling en de bestedingsvoorwaarden eveneens kennis genomen.

Gevolgen speerpunten werk en inkomen bestuursakkoord

In juni 2007 hebben de VNG en het kabinet het bestuursakkoord Samen aan de slag gesloten. Ambities van dit akkoord zijn vermindering van het aantal mensen dat een beroep doet op de WWB en arbeidsparticipatie of maatschappelijke participatie van landelijk -25.000 niet-uitkeringsgerechtigden. Het college nam kennis van de gemeentelijke activiteiten om een bijdrage te leveren aan de realisatie van deze doelstellingen. Eventuele toekomstige verrekeningen op het Inkomensdeel WWB worden verrekend met de Egalisatiereserve WWB.

Evaluatie van het proefproject Sociale Activering met Zorg

Het college heeft kennis genomen van de evaluatie van het proefproject Sociale activering met Zorg (SAZ). In dit project wordt uitvoering gegeven aan de participatiebevordering van langdurig uitkeringsgerechtigde. In veel gevallen gaat het om klanten van Sociale Zaken met meervoudige achterstanden en belemmeringen. SAZ is succesvol verlopen. 53 deelnemers zijn toegeleid naar zorg/hulpverlening, vrijwilligerswerk een re-integratietraject of betaalde arbeid. Anderen bevinden zich nog in een assessmentfase. In de evaluatie ontbreekt nog het oordeel van de deelnemers. Daarom stemt het college in met een netto-effectiviteitsmeting onder hen. Dit voorstel wordt in de eerst volgende cliëntenraad ter kennis gebracht.

Onderzoek Evenementenbeleid

In het Collegewerkplan 2006-2010 staat dat het evenementenbeleid in 2008 geëvalueerd dient te worden. Het college nam kennis van de offerte van onderzoeksbureau Even Scan en besloot dit bureau opdracht te geven voor het uitvoeren van een ResponsEventScan.

Evenementenvergunning Koninginnekermis

Het college en de burgemeester besloten de benodigde vergunningen te verlenen aan de Stichting Capelse Festiviteiten voor de Koninginnekermis (vrijdag 25 april tot en met woensdag 30 april), het Oranjefeest op dinsdag 28 april op het Amnestyplein en de Koninginnedagviering op en rond het Stadsplein op woensdag 30 april.

Aanvraag monumentenvergunning vervangen garage Dorpsstraat 162

Het college besloot vergunning te verlenen voor het vervangen van de garage van het gemeentelijke monument Dorpsstraat 162. Voorwaarden zijn dat de bestaande toestand zoveel mogelijk in stand blijft; bij het plaatsen van een rechthoekige deur voor de gevelbekleding dezelfde soort baksteen wordt gebruikt als in de zijgevel van het woonhuis; bij toepassing van een halfronde deur wordt gekozen voor dezelfde soort baksteen als in de voorgevel; de garagedeur aan de rivierzijde rechthoekig en eenvoudig is (een dubbele deur is ook toegestaan, mits de deuren niet breder zijn dan 1 meter); de garage een totale hoogte heeft van maximaal 2,50 meter en dat in het begin van de werkzaamheden afwijkingen tussen tekeningen en werkelijkheid en uitvoeringsproblemen worden gemeld aan het hoofd van de unit Handhaving en Vergunningen.

Opstellen inburgeringsagenda in samenwerking met de minster van WWI

Het college besloot in te stemmen met het opstellen van een inburgeringsagenda in samenwerking met de minister van Wonen, Wijken en Integratie (WWI).

Bijzondere bijstand en verplicht eigen risico in de Zorgverzekeringswet

Het college besloot vooralsnog in 2008 geen bijzondere bijstand te verstrekken voor het verplicht eigen risico van de zorgverzekering. In het derde kwartaal van 2008 neemt het college hierover een definitief besluit.

Beantwoording vragen WOP Capelle-West over Cruyff Court

Het Wijkoverlegplatform Capelle-West wil graag uitleg over de aanleg van de Cruyff Court in Capelle-West/

s-Gravenland. Het WOP stelt dat de aanleg niet in overeenstemming is met het geldende bestemmingsplan en vraagt uitleg over het besluitvormingsproces. In haar antwoordbrief schrijft het college onder andere dat de aanleg van de Cruyff Court is getoetst aan de geldende bestemmingsplannen.

n.b. aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend. De formele bekendmaking van de besluiten geschied waar nodig op de gemeentepagina in de IJsselpost of door persoonlijke toezending aan belanghebbenden.