TNS NIPO

Foto

Publicaties TNS NIPO onderzoek

31 januari 2008

Eénderde Nederlandse vrouwen bezoekt regelmatig gamesites

Van de Nederlandse vrouwen is 33 procent met grote regelmaat op gamesites te vinden. Van alle vrouwen die gamen, doet driekwart (75%) dat gemiddeld een kwartier tot een uur per dag. Dit blijkt uit het onderzoek Consumer Insights ICT van TNS NIPO Technology, dat in december 2007 gehouden werd onder ruim negenduizend Nederlanders. Om te voorzien in de groeiende behoefte aan meer inzicht in gamend Nederland, lanceert TNS NIPO samen met Newzoo het Nationaal Gaming Onderzoek 2008.

Eerder onderzoek van TNS NIPO in de zomer van 2007 heeft al uitgewezen dat vrijwel evenveel Nederlandse vrouwen als mannen regelmatig - gemiddeld minstens een kwartier per dag - een game spelen. Ruim de helft (52%) van de Nederlandse vrouwen speelt wel eens games op een computer. Maar wat voor een soort games spelen ze dan en waar doen ze dat?

Vrouwen: liever alleen en online
Het populairst zijn games/spelletjes op gamesites, de zogenaamde gameportals. Maar liefst één op de drie Nederlandse vrouwen (36%) speelt hier games. Er zijn in Nederland meer dan honderd van deze gameportals, maar vier portals steken er bovenuit wat betreft het aantal gebruikers: zylom.nl, spele.nl, spelletjes.nl en funnygames.nl. 'Meest populaire games bij deze vrouwen zijn puzzel-, woord- en online bordspelletjes, waarbij er altijd wel een variant van Mahjong in de top drie staat', aldus Karin Ruiten van Spill Group, een Nederlandse bedrijf dat wereldwijd 60 miljoen unieke bezoekers per maand begroet op dertig gameportals.

Mannen: liever samen en actie
Meest populair bij de Nederlandse mannen zijn de games die men heeft gekocht op cd-rom/dvd, waarbij men alleen tegen de pc of zichzelf speelt. Bijna vier op de tien mannen (37%) speelt dergelijke games. Ook worden deze spellen vaak in groepsverband gespeeld; bijna een vijfde (17%) van de mannen speelt online tegen elkaar, terwijl slechts negen procent van de vrouwen dat doet. De online games zijn vaak strategie- en actiegames. Duidelijk is dat met name jongens erg veel games spelen: 44 procent van alle jongens van dertien tot negentien jaar speelt gemiddeld meer dan een uur per dag.

Games van adverteerders ook populair bij vrouwen Populair onder vrouwen zijn ook games die worden aangeboden door bekende merken - ook wel branded games of advergames genoemd - waarbij vaak een prijs te winnen valt. Een op de vijf Nederlandse vrouwen (21%) speelt deze spellen wel eens. Slechts dertien procent van de mannen laat zich hiertoe verleiden.

'Deze spelletjes worden om verschillende redenen door adverteerders ingezet. Soms om bekendheid te geven aan een nieuw product, een andere keer om e-mailadressen te bemachtigen of om mensen iets te leren. Servershuffle.nl is een game van HewlettPackard (HP) waarmee ze e-mailadressen verzamelen in een heel specifieke doelgroep: IT-systeembeheerders. Een leuk educatief voorbeeld is DeBliksems.nl, ontwikkeld voor het Nuon-onderdeel Continuon. De spelletjes kunnen heel simpel zijn en toch leuk en verslavend.', aldus David Wolff van Isobar.

Newzoo en TNS NIPO lanceren het Nationaal Gaming Onderzoek 2008 Er is inmiddels grote vraag naar meer gedetailleerde inzichten met betrekking tot gaming in Nederland. Binnen vrijwel elke doelgroep wordt een aanzienlijk deel van de (vrije) tijd besteed aan gaming. TNS NIPO introduceert daarom samen met Newzoo het Nationaal Gaming Onderzoek 2008. Doel van het Nationaal Gaming Onderzoek is om partijen in de markt inzicht te bieden in het 'Wie speelt wat in Nederland?'. Welke games worden in Nederland gespeeld door welke doelgroepen (van 8 tot 88 jaar) en hoeveel tijd besteedt men hieraan? Inzichten die niet alleen voor de ontwikkelaars en uitgevers van games belangrijk zijn, maar ook voor onder andere adverteerders, creatieve bureaus en mediabureaus.

C6012 | TNS NIPObase CASI | Het veldwerk heeft plaatsgevonden gedurende december 2007. Hierbij zijn 9.522 respondenten ondervraagd (n=9.522).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO/Newzoo vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Bart Paashuis (tel: 020 522 57 42) van TNS NIPO, of met Thijs Hagoort (tel: 020 885 62 33/ 06 467 467 50) van Newzoo.

TNS NIPO Technology volgt maandelijks middels het Consumer Insights ICT panel ontwikkelingen op onder andere het gebied van internet, (mobiele) telefonie en digitale tv.
Newzoo is een recent opgerichte specialist op het gebied van game advertising. Doel van ewzoo is om de specifieke doelstellingen en doelgroepen van adverteerders, creatieve bureaus en mediabureaus te matchen met de advertentie en marketing oplossingen die de gameindustrie biedt.