GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Groenlinks bezorgd over liberalisering postmarkt

Brussel, 31 januari 2008 - Vandaag stemt het Europees Parlement over volledige liberalisering van de postmarkt. Als het aan een meerderheid van het Parlement ligt moet de bezorging van brieven onder de 50 gram uiterlijk eind 2012 in de hele Europese Unie aan de vrije markt worden overgelaten.

GroenLinks-europarlementariƫr Joost Lagendijk is bezorgd over de voorgenomen liberalisering. Volgens hem is er een zeer grote kans dat de liberalisering van postdiensten leidt tot veel ontslagen en slechtere arbeidsomstandigheden voor postmedewerkers.

Lagendijk: "Europa gaat lidstaten wel dwingen om hun postmarkten volledig open te gooien, maar biedt geen garanties voor goede arbeidsvoorwaarden. De 5 miljoen postbodes in Europa zullen er flink op achteruitgaan. Vaste banen verdwijnen in onzekere deeltijdbanen. Een vast salaris verandert in stukloon. Dat is ook gebeurd in het nu al geliberaliseerde deel van de markt".

Het doel van het voorstel is om postdiensten goedkoper te maken voor de burger en de dienstverlening te verbeteren. Lagendijk heeft grote twijfels of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

"Mooie beloftes aan de consumenten waarvan we weten dat ze boterzacht zijn. Aan de andere kant aankondigingen van ingrijpende wijzigingen voor de werknemers die keihard kunnen uitpakken. Dat is niet mijn idee van een sociaal Europa," aldus Lagendijk.


--------------------------------

Anita de Horde

Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement

Tel: 0032 - 228 414 71

Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu

www.groenlinks.nl/europa