Nieuw-Vlaamse Alliantie


Preventie en screening centraal in Europese strijd tegen kanker (31/01/08)

Gisteren keurde de Commissie Volksgezondheid van het Europees Parlement een belangrijke resolutie goed over kankerbestrijding in de uitgebreide EU. Het Parlement wil dat er snel een omvattend beleid inzake kankerbestrijding wordt uitgewerkt.

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels verwelkomt de resolutie: "De verspreiding van kanker neemt epidemische vormen aan in Europa en de wereld. In de EU sterven jaarlijks 1 miljoen burgers aan de ziekte, wereldwijd 7,6 miljoen. Bovendien dreigt dit aantal volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de komende tien jaar te verdubbelen. De cijfers van de WHO tonen eveneens aan dat forse inspanningen op vlak van preventie absoluut noodzakelijk zijn: terwijl een derde van de kankers kan voorkomen worden, besteedt men vandaag slechts 3% van het gezondheidsbudget aan kankerpreventie. Daar moet verandering in komen."

In de resolutie vraagt het Europees Parlement aan de Europese Commissie een "Task force" op te richten waarin vertegenwoordigers van Commissie, Parlement en Raad zetelen. Binnen deze groep kunnen goede praktijken op vlak van preventie, screening en behandeling tussen de lidstaten uitgewisseld worden. Frieda Brepoels: "De promotie van een gezonde levensstijl is hierbij doorslaggevend. Het gebruik van tabak en alcohol, voedingsgewoonten en het gebrek aan lichaamsbeweging spelen immers een cruciale rol."

Daarnaast roept het Parlement de lidstaten op de registratie van kanker te verplichten zodat de resultaten van ondernomen acties beter opgevolgd kunnen worden. Ten slotte wordt ook gevraagd meer middelen vrij te maken in het Zevende Kaderprogramma voor onderzoek.

Frieda Brepoels: "Het Sloveense voorzitterschap heeft alvast aangegeven kankerbestrijding als een prioriteit te beschouwen. Vanuit het Parlement blijven wij waakzaam dat de gevraagde maatregelen ook in praktijk worden gebracht."

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees Parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu