Gemeente Hilversum

Hilversumse Dag van de Democratie

14 januari 2008
Het Raadhuis is donderdag 31 januari vanaf 19.00 uur toneel van de Hilversumse Dag van de Democratie. Er is een voor iedereen gevarieerd programma samengesteld: van heftige discussies tot goede muziek. Uiteraard zullen alle Hilversumse politici aanwezig zijn.

"Het is belangrijk dat de burgemeester, wethouders en raadsleden 'aanraakbaar' zijn", zegt organisator José Groothuis. "Daarom proberen we een informele sfeer te creëren waarbij het gewoon heel gemakkelijk is om op iemand af te stappen en eens te gaan praten over Hilversum en alles wat hier belangrijk is. Met een hapje in de hand, muziek op de achtergrond en een goede discussie. Zodat duidelijk is, hoe laagdrempelig de politiek kan zijn. Dat is ook het doel van het nieuwe vergadermodel, dat in februari van start gaat."

De woorden zijn gevallen, het nieuwe vergadermodel. Vanaf 13 februari vergadert de gemeenteraad in een nieuwe stijl. Hierdoor moet het nog gemakkelijker worden voor de inwoners van Hilversum om mee te praten met de lokale politiek. Doel is dat de raadsvergaderingen, die voortaan alleen maar op woensdag zullen plaatsvinden, aantrekkelijke en gemengde avonden opleveren.

Het nieuwe vergadermodel kent dezelfde opzet als de avond van de Hilversumse Dag van de Democratie: een Forum, de Discussie en het Besluit. Ook donderdag 31 januari is het Forum het startpunt: een ontmoetingsplek voor burgers en politici, met presentaties en gesprekken. Daarna kun wordt tijdens de Discussie inhoudelijk op democratische zaken ingaan. Dit zal op deze avond gebeuren door diverse scholieren uit Hilversum. Iedereen staat vrij om vervolgens ook zijn visie te geven. Vervolgens komt de Besluitenronde. Welke voornemens moet de gemeente proberen waar te maken? De avond wordt afgesloten met een, hoe kan het ook anders, democratisch café.

Het Forum: 19.00 - 20.00 uur
Ontvangst met koffie/thee en cake
Welkomstwoord en visie van burgemeester Bakker
Ontmoeting tussen burgers en politici en gesprekken over democratie, onder leiding van drie lokaal bekende gespreksleiders: Karin Heerschop, John van Otterloo en Aldrik Dijkstra Muziek

De Discussie: 20.00 - 21.00 uur
Scholieren van de Hilversumse middelbare scholen in een fel debat over de Hilversumse democratie
Leer ondertussen in de wandelgangen de politici kennen Live entertainment

Het Besluit: 21.00 - 22.00 uur
Centrale stemming over de democratie en voornemens van de gemeente. Democratisch café met (multiculturele) hapjes en drankjes Live muziek