Gemeente Hilversum

Inwoners voelen zich relatief veilig

30 januari 2008
Inwoners van Hilversum voelen zich gemiddeld veiliger dan in de meeste andere vergelijkbare gemeenten in Nederland. Dat blijkt uit de wijkveiligheidsplannen die de gemeente momenteel met wijkbewoners, maatschappelijke organisaties en de politie in acht wijken uitvoert.

In vrijwel alle wijken zijn 'blauw' op straat, onveiligheid rond scholen, overlast door jongeren/vandalisme, te weinig voorzieningen voor jongeren en inbraak belangrijke aandachtspunten. In het centrum spelen daarnaast specifieke problemen als geluidsoverlast door uitgaanspubliek, zwerfvuil, geluidsoverlast bij evenementen en overlast door junks.
De uitvoering van de plannen voor het centrum en de Hilversumse Meent worden dit voorjaar afgerond, die van vier andere Hilversumse wijken daarna. In de zomer wordt gestart met de uitvoering van de plannen voor Zuidwest en Noordoost. De looptijd van een wijkveiligheidsplan is twee jaar. In die twee jaar wordt de Top 10 aan veiligheidspunten uitgevoerd. Aansluitend wordt per wijk opnieuw een Top aan veiligheidspunten samengesteld.

Op grond van de bevindingen wil het college toekomstige wijkveiligheidsplannen anders aanpakken. Wijken die bovengemiddeld wijkonveilig zijn, kunnen opnieuw voor een Top 10 kiezen maar - indien een aantal onderwerpen laag scoort - bijvoorbeeld ook voor een Top 8. In wijken waar de onveiligheidsgevoelens benedengemiddeld zijn, kan zelfs worden volstaan met een Top 3 of 4. Het wijkbudget wordt dan evenredig naar het aantal punten verdeeld. Ook de wijze van enquêteren zal veranderen. Aan de hand van de cijfers van de omnibusenquête, aangevuld met de gegevens van politie, opbouwwerk, woningstichtingen en buurtverenigingen, wordt een voorlopige Top samengesteld. Daarna zal voor de desbetreffende wijk een bewonersavond worden gehouden, waar de bewoners ook zelf punten kunnen aandragen. Aan het eind van die avond stemmen de bewoners over de punten die zij in hun Top opgenomen willen zien. Die Top komt in een plan dat na goedkeuring door het college weer binnen twee jaar zal worden uitgevoerd.

Wijkveiligheid maakt deel uit van de portefeuilles van wethouder Jan Rensen.