Gemeente Hilversum

Wethouder Hammer: "Gaan we genoeg met de tijd mee?"

30 januari 2008
Hoe moet Hilversum er in 2015 uit zien? Al in 1999 legde de gemeente zijn toekomstvisie en lange termijnplannen vast. Maar in negen jaar tijd verandert er veel en dus wil de hiervoor verantwoordelijke wethouder Ben Hammer deze nota nog eens tegen het licht houden. Hilversum 2015 revisited dus. "Gaan we genoeg met de tijd mee"?

Vliegende auto's, levensechte robots, alleen nog maar vloeibaar eten en kunstzinnig groen: iedereen heeft wel een fantasie over wat de toekomst gaat brengen. Maar over dit soort dingen gaat de nota niet. Wel over de vraag hoeveel inwoners Hilversum moet tellen, waar zij het beste kunnen wonen, of er genoeg werkgelegenheid is en natuurlijk hoe het karakter van de gemeente behouden moet worden. Lekker concrete dingen dus. De nota die in 1999 geschreven werd, heeft nog steeds een belangrijke plek binnen het gemeentebestuur. Ben Hammer: "Vooral bij de langetermijnplanning wordt er nog regelmatig gekeken naar de uitkomst van de vele discussies destijds. Het gaat over zoveel beleidsterreinen tegelijkertijd, dat het belangrijk is dat het op papier staat. Het is een leidraad voor bijna elk groot plan dat sinds 1999 is gemaakt."

Behapbaar
Dit jaar, of anders begin 2009, moet dus Hilversum 2015 revisited verschijnen. Een toevoeging op het al bestaande plan. Had er niet beter een heel nieuw stuk geschreven kunnen worden? "Nee, zeker niet", vindt Ben Hammer. "Het jaartal 2015 is nog goed behapbaar. Dat is nog relatief dichtbij. Het is veel gemakkelijker om een plan Hilversum 2030 of 2040 te schrijven omdat het nog wel even duurt voordat het zover is. In dit plan kunnen we juist nu veel concreter worden. 2015 is een reëel doel. Het is uniek dat een gemeente zijn eigen plan nog eens tegen het licht houdt. Veel andere steden schrijven inderdaad zo'n nieuw plan. Hier vinden we dat niet nodig. Natuurlijk is er veel gebeurd maar niet alles zal veranderd zijn. Voorbeeldje, destijds is gekozen voor het stabiliseren van het inwonersaantal rond de 82.000. Het zal nu dus waarschijnlijk niet zo zijn dat we gaan streven naar 100.000 inwoners. Wel gaan we, wat in 1999 nog niet was gebeurd, extra aandacht geven aan de architectuur en de stedenbouw. Moet Hilversum bijvoorbeeld de hoogte in? Dat is een vraag waar we in de nota op in gaan. Daarnaast kijken we ook naar de sociale infrastructuur en de duurzaamheid. Deze twee kenmerken zijn belangrijke trends waar we op in willen spelen."

Verstenen
Doel is om nog dit kalenderjaar de vernieuwde nota te presenteren. Op mogelijke uitkomsten wil Hammer nog niet vooruitlopen. "Het gaat er om dat we erover blijven nadenken. Natuurlijk zal het hier en daar ook nog over ouwe koeien gaan maar ik hoop ook dat er nieuwe creatieve dingen ontstaan. Het gaat niet alleen om een beleidsmatig iets, maar ook om interessante gesprekken en meer duidelijkheid over gemeente Hilversum. Om je een concreet voorbeeld te geven: in Hilversum staan steeds vaker grote monumentale panden leeg. Wat wil je daar nu mee gaan doen? Bovendien willen mensen niet dat een stad "versteend", oftewel dat het groen langzaam verdwijnt. Het zou mooi zijn als hierover goed gediscussieerd wordt dit jaar. De afgelopen jaren laait er af en toe wel een discussie op over al deze kwesties, maar dat is vaak maar voor korte duur en ook gericht op de korte termijn. Nu gaan we iets verder kijken en dat is best lastig, ja. Maar het is wel voor heel de gemeente belangrijk. We hopen mensen meer naar elkaar toe te brengen met Hilversum 2015 Revisited. Ik ben zeer benieuwd of dat lukt."