Gemeente Oisterwijk

moeten verdwijnen
30-01-2008
Honden Heiligenboom moeten verdwijnen

Legalisatie niet mogelijk en niet wenselijk

Het college heeft op dinsdag 29 januari besloten dat de honden op het perceel aan de Heiligenboom 8b verwijderd moeten worden, inclusief de gebouwen waarin ze verblijven. Het college heeft de eigenaar van het perceel laten weten dat de illegale situatie beëindigd moet worden.

Verzoek tot handhaving

Op het terrein van de (voormalige) manege aan de Heiligenboom 8b in Moergestel worden jachthonden gehouden. Het gaat om een groep van 30 tot 40 honden van het ras Old English Foxhound. Ook staan er containers op het perceel waarin de honden s nachts verblijven. De buurt heeft de gemeente gevraagd om handhavend op te treden, omdat er strijd is met het bestemmingsplan.

Onderzoek

In december en januari heeft onderzoek plaatsgevonden naar de vraag of de activiteiten gelegaliseerd kunnen worden. Het legalisatieonderzoek vormt een verplicht onderdeel van een handhavingstraject. Daarbij is het planologisch adviesbureau RBOI ingeschakeld die op 23 januari advies heeft uitgebracht.

Strijdigheid bestemmingsplan

Een belangrijke conclusie van het onderzoek is dat het huisvesten van honden in strijd is met het bestemmingsplan. Het perceel heeft de bestemming Recreatie met de subbestemming manege en wonen (MW 2). Het aangrenzend terrein heeft de bestemming Agrarisch gebied met landschapswaarden, met de differentiatie CB (cultuurhistorisch besloten, bolle akker/landschappelijk raamwerk). De aard en omvang van de jachthondenhouderij passen niet binnen de huidige bestemmingen.

Legalisatiemogelijkheden

Een tweede belangrijke conclusie is dat vestiging van een jachthondenhouderij op het perceel niet wenselijk is. Het perceel is gelegen in buurtschap t Stokske aan de rand van de Oisterwijkse bossen en vennen. In de beleidsvisie van het nieuwe bestemmingsplan buitengebied wil het college het buurtschap aanwijzen als bebouwingsconcentratie met extensief recreatief accent. Dat betekent dat er in principe alleen functies mogelijk zijn die een bijdrage leveren aan de ruimtelijke kwaliteit van de bebouwingsconcentratie.

Handhaving

Aangezien de illegale situatie niet kan worden gelegaliseerd, heeft het college besloten om handhavend op te treden. Voordat het college het juridisch bindende dwangsombesluit neemt, heeft het college op 29 januari een voornemen tot het opleggen van een last onder dwangsom naar de overtreder verstuurd. In dit voornemen krijgt de overtreder een termijn van 4 weken om zelf een einde te maken aan de illegale situatie en om zienswijze in te dienen. Als de overtreder zienswijze indient, moet het college deze zienswijze beoordelen. Na het beoordelen van de zienswijze kan het college het dwangsombesluit nemen (maart 2008). Op dat moment begint de begunstigingstermijn van 16 weken te lopen. De begunstigingstermijn is een (wettelijke verplichte) redelijke termijn die de overtreder krijgt om zelf een einde te maken aan de illegale situatie. Dit betekent dat de illegale situatie 16 weken, na het verzenden van het dwangsombesluit, moet worden beëindigd (juli 2008). Tegen het dwangsombesluit staat de bezwaar- en beroepprocedure open.

Toelichting

Op dinsdag 29 januari zijn de eigenaar van het perceel en de buurtbewoners schriftelijk op hoogte gebracht van het besluit. Op woensdag 30 januari zullen burgemeester Kortmann en wethouder Van den Bosch de buurtbewoners informeren over de inhoud van het besluit en de vervolgstappen (van 19.30 tot 20.30 uur in café restaurant t Stokske). Op 25 januari is hiervoor een uitnodiging naar betrokkenen gestuurd.

PROCLAIMER De Lind 44 | Postbus 10101 | 5060 GA OISTERWIJK Tel: 013 52 913 11 | Fax: 013 52 856 60 | Email: gemeente@oisterwijk.nl PrivacyProclaimer Colofon