Kenia: Unicef vraagt bijna 6,6 miljoen dollar voor hulp aan vrouwen en kinderen
31 januari 2008, New York - Unicef vraagt 6,6 miljoen dollar (bijna 4,5 miljoen euro) om in Kenia de vrouwen en kinderen te kunnen helpen die het slachtoffer zijn van het huidige geweld.

"Er zijn weerzinwekkende misdaden tegen vrouwen en kinderen gepleegd. Zoiets is voor Kenia ongekend," zegt Sarah Cameron van Unicef.

Vluchtelingen verlaten per bus het stadje Nderi, ten noorden van Nairobi. Foto: Reuters/Andrews
Vluchtelingen verlaten per bus het stadje Nderi, ten noorden van Nairobi. Foto: Reuters/Andrews

Kofi Annan, de voormalige secretaris-generaal van de VN, probeert te bemiddelen tussen president Mwai Kibaki en oppositieleider Raila Odinga, maar de besprekingen maken geen einde aan het geweld dat het land in zijn greep heeft. Ongeveer 300.000 mensen zijn hun huizen ontvlucht, uit angst en omdat ze hun leven niet zeker zijn.

Sinds het begin van de crisis is het aantal gemelde gevallen van verkrachting meer dan verdubbeld. Vrouwen en meisjes in opvangkampen worden voor de ogen van hulpverleners bedreigd.

Leden van de Kikuyu-stam op de vlucht. Hun huizen zijn in brand gestoken. Foto: Unicef Kenia/2008/Bonn Leden van de Kikuyu-stam op de vlucht. Hun huizen zijn in brand gestoken. Foto: Unicef Kenia/2008/Bonn

Inmiddels zijn er in Kenia meer dan 300 van deze opvangkampen, waar vluchtelingen dicht op elkaar leven. Het is een enorme klus om deze mensen van voedsel te voorzien en om hen te beschermen. In de kampen verblijven 80.000 kinderen onder de vijf jaar. Unicef voorziet 70 procent van hen van UNIMIX, een zeer voedzame pap die ondervoeding helpt voorkomen.

"We hebben nú 6,6 miljoen dollar nodig om noodhulp te kunnen verlenen," zegt Sarah Cameron. "Maar zelfs als het morgen vrede is, duurt het voor Kenia nog jaren voordat het er weer bovenop is."