VVD


31-1-2008

Zijdeurtje voor Servië op visa ondermijnt geloofwaardigheid EU

VVD-woordvoerder Ten Broeke constateert dat minister Verhagen in het spoeddebat vasthoudt aan het feit dat het aanbieden van gesprekken die zouden kunnen leiden tot ondermeer verdere visumliberalisatie, geen enkele toegeving zijn.

In Servië zelf wordt dit echter wel degelijk als een stap naar een lidmaatschap gezien en ook het akkoord dat ze wordt voorgehouden spreekt letterlijk over dat perspectief. Dit is in strijd met de toezegging die de regering vorige week deed om op visumliberalisatie geen enkele stap te zetten.

De VVD vindt het een slechte zaak dat de Balkan en met name landen zoals Macedonië, nu leert dat er in het Europese uitbreidingsproces altijd weer toegevingen te halen zijn die een premie zetten op slecht gedrag. Macedonië, dat nota bene aan allerlei voorwaarden voldoet, zoals biometrische paspoorten, hoeft er namelijk - zoals diezelfde Verhagen in november nog aan de Tweede Kamer meldde - niet op te rekenen dat verdere liberalisatie hun deel is. Dit versterkt de ongeloofwaardigheid van de Unie, die nu juist haar uitbreidingscriteria aanscherpte en objectief wilde handhaven. Dit versterkt ook het gevoel bij de Nederlanders dat uitbreiding meer van politieke deals afhangen dan van objectieve criteria.

Ten Broeke: "Dit is precies het soort debat over het type beslissingen dat Europa een slechte naam geeft en waarom wij aandrongen op die scherpere eisen in het Verdrag van Lissabon." Ook de VVD wil graag de democratische en Europese krachten in Servië winnen. "Maar die voordeur staat wagenwijd open", aldus Ten Broeke. "Het is aan de Serviërs zelf om daar doorheen te stappen en niet aan Europa om ook nog eens allerlei zijdeurtjes te openen."

Het is typerend dat Verhagen doet alsof een grote overwinning is bereikt die kennelijk voorkwam dat Nederland overstemt zou worden door andere landen die dat overwogen. De Tweede Kamer ging er altijd vanuit dat Nederland gewoon zijn veto kon gebruiken. Wat dat betreft vreest de VVD dat de Belgische minister De Gucht die sprak over een "oneervol compromis" en een Europese Raad die aan een "Stockholm-syndroom leidt" dichter bij de waarheid zit.

31 januari 2008

Han ten Broeke: hantenbroeke@tweedekamer.nl