Gemeente Tilburg

31-1-2008
Aanpak woonfraude van start

Woningcorporaties Tiwos, WonenBreburg, 't Heem, TBV Wonen en de gemeente Tilburg zijn eind 2007 concreet aan de slag gegaan met het preventief en direct aanpakken van woonfraude. Na inventarisatie door een extern bureau wordt het percentage woonfraude geschat op 2,7%, wat neerkomt op zo'n 709 gevallen waarbij de bewoner onrechtmatig gebruik maakt van de woning. De gekozen aanpak levert de huurder tijdsbesparing op en draagt bij aan een eerlijke verdeling van de woningen. Ook vergroot het de leefbaarheid in de wijken.

Tweeledige aanpak
Een van de indicatoren die wijzen op woonfraude is een verschil in de registratie tussen de naam en adresgegevens van personen bij de gemeente en bij de woningcorporaties. De gekozen aanpak voor de bestrijding van woonfraude is tweeledig. Het doorgeven van een adreswijziging is vereenvoudigd; de huurder hoeft dit voortaan alleen door te geven aan de corporatie. Daarnaast worden op basis van de woonfraude-inventarisatie, verdachte dossiers onderzocht en wordt bij constatering van woonfraude direct overgegaan tot actie.

Adreswijziging via corporatie
Bij het verhuizen naar een corporatiewoning hoeft de huurder de adreswijziging alleen nog maar door te geven bij de betreffende corporatie en niet meer bij de gemeente. De wijziging wordt dan automatisch aan de gemeente gemeld. Een groot voordeel van deze nieuwe werkwijze is het toegenomen gemak voor de huurder. Daarnaast zorgt deze werkwijze ervoor dat de corporatie en de gemeente dezelfde gegevensbestanden hebben. Hierdoor kunnen zij onrechtmatige (illegale) bewoning in de toekomst beter tegengaan.

Ook als iemand bij de huurder gaat inwonen moet de huurder dit melden bij de corporatie. De hoofdhuurder moet hiervoor formeel toestemming vragen aan de corporatie. Wordt de toestemming verleend, dan brengt de corporatie ook in dit geval de gemeente automatisch op de hoogte van de gewijzigde adresgegevens. De toestemming tot inwoning wordt beoordeeld aan de hand van een aantal criteria zoals de grootte van de woning, het betalingsgedrag en het woongedrag.

Directe aanpak woonfraude
De corporaties en de gemeente hebben een extern bureau de opdracht gegegeven de woonfraude te inventariseren. Uit dit onderzoek komt een verwacht woonfraudepercentage van 2,7%. Dit betekent dat bij bijna 3 op de 100 huurwoningen sprake is van (gedeeltelijke) onderhuur of gebruik van de woning voor niet-woonfuncties. Het bureau heeft inmiddels een aantal dossiers aan de woningcorporaties overgedragen. Het gaat daarbij om dossiers van adressen waarvan op basis van ervaring gezegd kan worden dat de kans op woonfraude aanzienlijk is (30% tot 50%). Vóór maart 2008 worden deze dossiers door de woningcorporaties opgepakt. Ze worden verder onderzocht en mogelijk volgt er een huisbezoek. Bij constatering van woonfraude wordt er direct overgegaan tot actie en lopen de fraudeurs het risico om uit hun woning gezet te worden.