Prognose BOVAG: truckmarkt groeit ruim 8% in 2008

31/01/2008 11:27



Bovag



Na een teruglopende markt in 2007, verwacht BOVAG voor 2008 weer een stijgende verkoop van nieuwe trucks. In samenwerking met onderzoeksbureau POLK becijferden de BOVAG-truckdealers dat de markt met 8 procent zal groeien. Leveringsproblemen kunnen echter roet in het eten gooien.

Vorig jaar werden in Nederland 15.830 nieuwe trucks(1) geregistreerd. Dat was fors minder dan in 2006, toen 18.861 trucks werden gekentekend. De dip in 2007 werd veroorzaakt door een verkoophausse in december 2006 onder invloed van invoering van de digitale tachograaf en uitstootnorm Euro IV, begin 2007. Omdat het effect van de genoemde overheidsmaatregelen in 2008 door de markt is geabsorbeerd en omdat het vertrouwen in de economie bij de transporteurs nog steeds op hoog peil is, voorspellen BOVAG/POLK dat dit jaar 17.033 vrachtwagens geregistreerd zullen worden, zo'n 8 procent meer dan in 2007.

Helemaal gerust op deze groei is BOVAG echter niet. Richard Voorburg, secretaris van de BOVAG-afdeling voor truckdealers: 'We hebben te maken met enerzijds een groeiende vervoersbehoefte en anderzijds met een fors tekort aan truckchauffeurs op de Nederlandse markt. Dat zou er in kunnen resulteren dat vervoersopdrachten naar het buitenland gaan en daarmee ook de aanschaf van nieuw materieel.' Ook de grote vraag naar nieuwe trucks in Oost-Europa kan een remmende werking hebben op de nieuwverkoop in Nederland. Voorburg: 'We hebben aanwijzingen dat de bovengrens van productiecapaciteit van diverse truckfabrikanten is bereikt. En als die fabrikanten dan vervolgens besluiten de productie vooral aan Oost-Europa te gunnen, ontstaan hier in Nederland lange levertijden.' 'BOVAG doet er alles aan om de fabrikanten te bewegen de levering aan Nederlandse truckdealers op peil te houden. Het zou eeuwig zonde zijn, voor zowel de Nederlandse economie als voor onze truckbedrijven, als we de goed draaiende transportsector niet tijdig kunnen voorzien van mooi, nieuw, schoon materieel', aldus Voorburg.

(1) Zware bedrijfswagens boven 3,5 ton, inclusief kraanwagens, brandweerwagens etcetera.

EINDE BERICHT





http://www.bovag.nl




BOVAG