ChristenUnie


Goed en slecht nieuws uit Iran

Goed en slecht nieuws uit Iran

woensdag 30 januari 2008 14:00 Goed en slecht nieuws uit de Islamitische Republiek Iran. Goed nieuws kwam er vorige maand van de Iraanse oppositie. Zij keerde zich duidelijk tegen de loochening van de holocaust door president Ahmadinejad met de verklaring: De holocaust is een historische gebeurtenis die wij niet in twijfel trekken. Waarvan akte!

Slecht nieuws vormt het openlijke dreigement van minister van buitenlandse zaken Mottaki richting de Veiligheidsraad van de VN. Wanneer die, aldus Mottaki, een nieuwe sanctieresolutie tegen Iran zou aannemen vóór het volgende IAEA-rapport over 's lands nucleaire programma in maart, dan dreigt Teheran met een "ernstige en consequente reactie".

Tijdens het EP-debat vraagt Belder aan de Hoge Vertegenwoordiger, wat zijn stellingname is tegenover dit dreigement. Ook hoort Belder graag wat hij vindt van de optie om het IAEA de rug te sterken door de instelling van een onafhankelijke commissie van technische experts inzake het Iraanse atoomdossier. Per slot van rekening kent zo'n commissie haar precedenten in UNSCOM en UNMOVIC. Het rapport van deze commissie zou dé leidraad moeen zijn voor consideratie door de Veiligheidsraad! Aldus Belder tijdens het EP debat over Iran.