Partij van de Arbeid

Den Haag, 31 januari 2008

Vragen van de leden Spekman en Arib (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Justitie

over een Nepalese vrouw die na asiel te hebben aangevraagd in Nederland in verwarde toestand is verdwenen


1. Bent u bekend met de zaak van een Nepalese vrouw die sinds haar ontslag uit de vreemdelingenbewaring -na succesvol in beroep te zijn gegaan tegen de afdoening van haar asielaanvraag in het Aanmeld Centrum (binnen 48 uur)- is verdwenen? Hoe lang is deze vrouw spoorloos (geweest)?


2. Waarom werd het in eerste instantie noodzakelijk geacht om deze vrouw na de AC afdoening van haar asielverzoek in vreemdelingenbewaring te plaatsen? Op welke grond(en) werd het beroep van deze vrouw tegen de AC afdoening van haar verzoek gegrond verklaard?


3. Is het waar dat de psychisch hulpverleners in de Penitentiaire inrichting Zeist bekend waren met het gegeven dat de vrouw geestelijk in de war was?


4. Waarom is (desondanks) besloten om deze vrouw na haar ontslag uit de vreemdelingenbewaring op station Amersfoort af te zetten en zonder verdere begeleiding naar het AC Schiphol te laten reizen? Zijn de eventuele risico's hiervan vooraf door de betrokken instanties ingeschat? Zo ja, wat gaf de doorslag om haar toch onbegeleid te laten reizen?


5. Hoe verhoud deze gang van zaken zich tot het algemene beleid om het Met Onbekende Bestemming (MOB) vertrek van asielzoekers -die zich al dan niet nog in procedure bevinden- tegen te gaan?


6. Hoe lang heeft het geduurd voordat duidelijk werd dat de vrouw spoorloos was? Welke acties zijn er vervolgens door de betrokken instanties ondernomen? Is men - gezien de geestelijke toestand waarin de vrouw verkeerde- ook direct een zoektocht gestart?


7. Hoe beoordeelt u het handelen van de betrokken instanties in deze specifieke kwestie? Kunt u aangeven of er sprake is geweest van falen en of hier consequenties uit zijn getrokken?


8. Bent u bereid deze vragen binnen een week te beantwoorden?

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl