Gemeente Den Haag

Den Haag bij koplopers CO2 - neutrale steden

In januari 2008 heeft de gemeente Den Haag zich aangesloten bij een selecte groep gemeenten die koplopers zijn op het gebied van het realiseren van een CO2-neutrale stad. De gemeenten Tilburg, Apeldoorn en Heerhugowaard vormden al een groep koplopers, de gemeente Den Haag sluit zich hierbij aan, samen met de gemeente Groningen.

Het doel van deze samenwerking tussen de vijf steden is om van elkaar te leren met betrekking tot de aanpak om CO2-neutraliteit te bereiken. Daarnaast bekijken de gemeenten, met ondersteuning van SenterNovem, welke aanpak of stappen gezamenlijk kunnen worden ontwikkeld. Hiermee wordt mogelijk sneller het eerste resultaat bereikt en zijn wellicht minder investeringen nodig. De koplopers willen tevens dienen als inspiratiebron voor andere gemeenten.

De gemeente Den Haag heeft zich voorgenomen om in 2050 als stad geen CO2 meer te produceren en wil dan niet meer bijdragen aan het verder opwarmen van de aarde. CO2-neutraal betekent dat er zo min mogelijk energie wordt gebruikt en waar mogelijk schone energiebronnen zoals wind, water en zon worden gebruikt. De CO2-uitstoot die overblijft wordt gecompenseerd door bijvoorbeeld het planten van bomen. De gemeenten Tilburg, Apeldoorn, Heerhugowaard en Groningen hebben een vergelijkbare ambitie.

CO2-neutrale organisatie
De gemeente Den Haag heeft eerder al besloten om in 2010 zelf een CO2-neutrale organisatie te zijn. Duurzame voertuigen, energiezuinige gebouwen en het gebruik van schone energie moeten hieraan bijdragen. Deze ambities maken onderdeel uit van het Haags klimaatbeleid.

Meer informatie over het klimaatbeleid van Den Haag.