Productschap Diervoeder

Nieuws update van het Productschap Diervoeder, 31 januari 2008

Tekort aan voederfosfaat

Bestemd voor: handelaren in voederfosfaten (GMP B1, GMP B2, GMP B3) en mengvoeder- en voormengselfabrikanten (GMP B1)

Er dreigt momenteel een ernstig tekort aan voederfosfaat. Dit leidt tot vragen of de strikte GMP+-inkoopvoorwaarden, die gelden voor het aankopen van voederfosfaat, niet tijdelijk verruimd moeten worden. Hoewel in het GMP+-certificatieschema de mogelijkheid is opgenomen om in bijzondere situaties toestemming te geven aan (individuele) GMP+-gecertificeerde bedrijven om voedermiddelen aan te kopen van een niet-GMP+-gecertificeerde producent, vormt de huidige situatie nog geen reden om deze mogelijkheid nu toe te passen. U dient bij de aankoop van voederfosfaten alert te zijn of ze wel afkomstig zijn uit een GMP+ geborgde keten.

Door de krapte aan fosfaten op de wereldmarkt is de leverantie van diervoederfosfaten in Europa onder druk komen te staan. Uit een kleine inventarisatie blijkt dat op dit moment de bedrijven nog voor een aantal maanden voorraad hebben of zullen worden beleverd.

Of de onbalans tussen vraag en aanbod aan fosfaten zich op langere termijn gaat herstellen is nog onduidelijk. De mogelijkheid om via de GMP+-regeling voor voederfosfaten aan de aanbodzijde wat ruimte te creëren is op dit moment niet aan de orde. Een aantoonbare geborgde voederveiligheid van voederfosfaten dient voorop te staan.

Bedrijven dienen extra alert te zijn op de herkomst van de aangekochte voederfosfaten, en in het bijzonder te letten op het niveau aan zware metalen. Het is daarom essentieel om bij elke levering na te gaan of de oorspronkelijke producent GMP+ - waardig is en aan de gestelde kwaliteitsborgingseisen voldoet.