Ministerie van Buitenlandse Zaken

beantwoording vragen Van Dam en Van Bommel over het verifiëren van feiten met betrekking tot het 'vlagincident'op Ambon (http://www.minbuza.nl:80/nl/actueel/brievenparlement,2008/01/beantwoording-vragen-Van-Dam-en-Van-Bommel-over-he.html) 31-01-2008 |

Inhoud:

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van Dam en Van Bommel over het verifiëren van feiten met betrekking tot het 'vlagincident' op Ambon. Deze vragen werden ingezonden op 28 januari 2008 met kenmerk 2070809910.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Van Dam (PvdA) en Van Bommel (SP) over het verifiëren van feiten met betrekking tot het 'vlagincident' op Ambon.


1

Herinnert u zich uw antwoorden op schriftelijke vragen over de nasleep van het zogeheten 'vlagincident' op Ambon? 1)

Antwoord

Ja.


2

Heeft u kennisgenomen van de brief die de redactie van Netwerk u stuurde naar aanleiding van uw antwoorden?

Antwoord

Ja.


3

Is het waar dat de redactie van Netwerk in een telefonisch contact met het ministerie van Buitenlandse Zaken voorafgaand aan de beantwoording van deze vragen heeft aangegeven dat het beeldmateriaal in de reportage uit juni 2007 stamt? Zo ja, waarom beweert u dan dat navraag bij de redactie van Netwerk heeft bevestigd dat het om beelden uit 2003 zou gaan?

Antwoord

Nee. Netwerk heeft in het telefonisch contact met het ministerie van Buitenlandse Zaken aangegeven dat de beelden in de reportage uit zowel 2007 als 2003 stammen. Ik blijf van mening dat de getoonde beelden van mishandelingen dateerden uit 2003 en dus niet gerelateerd waren aan het vlagincident van 29 juni 2007. Doordat de beelden uit zowel 2003 en 2007 diverse malen door elkaar heen waren gemonteerd, waarbij de data niet voldoende duidelijk in beeld werden gebracht, werd mijns inziens ten onrechte de suggestie gewekt dat de beelden van mishandelingen een weergave waren van de behandeling van arrestanten naar aanleiding van het 'vlagincident' van 29 juni 2007.

Uiteraard is het juist dat Netwerk ook beelden toonde uit 2007. Dat heb ik ook niet willen ontkennen. Deze beelden hadden echter vooral betrekking op het vlagincident zelf en enkele ruw verlopen arrestaties na afloop.

Bijgaand stuur ik u ter informatie mijn antwoordbrief van heden aan de redactie van Netwerk


4

Waarop baseert u dat het om beelden uit 2003 zou gaan?

Antwoord

Op de uitgezonden beelden uit 2003 en de mondelinge bevestiging daarvan door Netwerk.


5

Blijft u, de brief van de Netwerkredactie overziend, bij de beantwoording van de hierboven genoemde schriftelijke vragen of wenst u deze beantwoording alsnog te herzien?

Antwoord

Ik zie in het licht van bovenstaande antwoorden geen aanleiding om mijn beantwoording op eerdere vragen (Kamervragen vergaderjaar 2007-2008, nr. 1038) te herzien.


6

Kunt u de bovenstaande vragen afzonderlijk van elkaar en binnen één week beantwoorden?

Antwoord

Ja.


1) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2007-2008, nr. 1038


---