Provincie Noord-Holland

Datum

31-1-2008

Onderwerp

Diversiteit staat bij cultuurprojecten voorop

Arthur Raphet Meeng

De provincie Noord-Holland geeft 879.260,- voor cultuurprojecten in 2008. Van Den Helder tot Wijdemeren en van Hoorn tot Bergen worden dit jaar cultuurprojecten uitgevoerd met een bijdrage van de provincie.

Noord-Holland wil meer mensen aan cultuur laten meedoen en wil nieuwe groepen kennis laten maken met cultuur, zoals vastgelegd in het Actieplan Cultuurbereik. De helft van het budget voor cultuurprojecten in 2008 is door OC&W vanuit het actieplan cultuurbereik ter beschikking gesteld.

Diversiteit staat bij de cultuurprojecten voorop. De provincie wil zoveel mogelijk mensen aanspreken. De projecten reiken van klassieke muziek tijdens het Mijzenfestival tot populaire muziek zoals bij Beeckestijn Pop, en vinden plaats op allerlei plekken, van de Schaalsmeerpolder (Veldwerk), tot Reuring in het centrum van Purmerend.

Op de Grote Markt in Haarlem wordt dit jaar het muziekstuk 'Babylon Voice' uitgevoerd. Verder wordt een voorstelling gemaakt over de klimaatverandering, maar ook een jumpstyleclinic gegeven. Bij kasteel Sypesteyn wordt een beeldententoonstelling georganiseerd en in Den Helder wordt tijdens het Tall Ships Event een beeldende kunstmanifestatie gehouden. Ook komt er in Heerhugowaard het Verhalenfestival en de beeldenroute langs de Grote Sloot in Zijpe.

Gedeputeerde Sacha Baggerman vindt cultuurparticipatie belangrijk: Cultuur is tenslotte een belangrijke verbindende factor tussen mensen. Daarom streef ik naar een goede toegankelijkheid van cultuur voor iedereen en vooral voor de jeugd.

De provincie stimuleert een hoogwaardig en toegankelijk cultureel aanbod. Met de cultuurprojecten in Noord-Holland wil de provincie het cultureel bewustzijn van burgers versterken door het vergroten van zowel publieksbereik als de actieve participatie aan kunst en cultuur. Deze doelstelling beslaat de hele breedte van het cultuurbeleid: van theater en beeldende kunst tot nieuwe media en popmuziek.

In de bijlage is een overzicht opgenomen van alle gehonoreerde projecten.

Verleende subsidies Cultuurparticipatie 2008