D66

AWBZ: coalitie verklaart grote problemen taboe

31 januari 2008

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya is teleurgesteld over de weigering van het CDA om na te denken over de stijgende kosten in de zorg. Koser Kaya: "We moeten durven praten over moeilijke onderwerpen. Deze coalitie verklaart alle grote problemen tot taboe." Vandaag komt een rapport uit van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ) over de bijzondere ziektekosten (AWBZ). Volgens De Telegraaf staat er in het advies dat de AWBZ in de toekomst deel moet uitmaken van gewone ziektekostenverzekeringen. De RVZ is van mening dat de kosten van de AWBZ anders uit de hand lopen. Het CDA wijst de aanbevelingen van het rapport af, voordat het rapport is uitgekomen.

Op dit moment bedragen de kosten van de AWBZ 25 miljard (zo'n 1500 euro per persoon per jaar). Deze kosten nemen bovendien sterk toe. De sociaal-liberalen vinden daarom dat er moet worden nagedacht over maatregelen die de kosten beheersbaar maken. Koser Kaya: "Er moet iets veranderen. Het CDA kan dus niet zomaar `Nee' zeggen. Dan moet er wel een alternatief op tafel komen om de kosten niet uit de hand te laten lopen. `Nee' is het favoriete woord van dit kabinet."

Koser Kaya wijst erop dat dit nieuwe taboe niet op zichzelf staat. Het kabinet wil ook niet nadenken over de problemen op de woning- en de arbeidsmarkt, terwijl starters grote problemen hebben om een huis te vinden en bedrijven kampen met personeelstekorten. Ook weigert het kabinet na te denken over het betaalbaar houden van de AOW, waardoor de oudedagsvoorziening van de komende generatie 65-plussers onder druk staat.

D66 heeft een aantal moeilijke beslissingen van het kabinet als enige oppositiepartij gesteund, zoals liberaliseringen in de zorg. Koser Kaya: "D66 wil dus constructief meedenken, maar dan moeten de regeringspartijen wel de grote problemen in de samenleving durven bespreken. Zeker het CDA zou verantwoord met de overheidsfinanciën moeten omgaan."

---