Provincie Limburg

Persberichten

Gemeente Beesel blijft zelfstandig
Gezamenlijk persbericht van de gemeente Beesel en de Provincie Limburg

Het college van Gedeputeerde Staten (GS) zullen niet het initiatief nemen om de gemeente Beesel te betrekken bij een eventuele herindelingsprocedure in de regio Noord-Limburg. Dat is gisteren afgesproken tijdens een overleg tussen verantwoordelijk gedeputeerde Driessen en het college van Burgemeester en Wethouders van Beesel.

Gedeputeerde Staten hebben na een brede omgevingsanalyse en in overleg met het gemeentebestuur van Beesel geconcludeerd dat Beesel in het voorstel dat GS voorbereid in het kader van de bestuurskrachtmonitor Noord-Limburg niet in een Arhi procedure zal worden opgenomen. Argumenten die daarbij een rol hebben gespeeld zijn onder meer de gezonde financiële positie van Beesel en de uitkomsten van het bestuurskrachtonderzoek, dat vorig jaar door een onafhankelijke Visitatiecommissie werd uitgevoerd.
Beide partijen hebben nadrukkelijk afgesproken dat Beesel de regionale samenwerking in de komende jaren op concrete wijze zal gaan invullen. Op korte termijn komt er een gezamenlijke notitie van de Provincie en de gemeente waarin wordt verkend welke trends en ontwikkelingen de komende jaren op de gemeente afkomen en wat dit betekent voor de toekomst van de gemeente. Het college van Beesel wil vanuit een open houding de toekomst benaderen.

Het college van Burgemeester en Wethouders van Beesel reageerde gisteren verheugd op de uitkomst van het overleg met Driessen. Onze inspanningen zijn beloond, aldus burgemeester B. Oord met een verwijzing naar de campagne die de gemeente Beesel al gestart was tegen een mogelijke samenvoeging met Venlo. Oord had complimenten voor Driessen in petto: Het siert bestuurders als ze op basis van de juiste argumenten terug durven te komen op voorgenomen besluiten. Gedeputeerde Driessen heeft gisteren tijdens het overleg ook verklaard er op te vertrouwen dat de gemeente Beesel zijn opdracht naar de regio en naar zijn burgers adequaat zal invullen. De samenspraak over de toekomst van Beesel ziet hij als een uitdaging naar alle betrokken partijen.

Burgemeester en Wethouders van Beesel willen graag invulling geven aan deze uitdaging. Het gemeentebestuur benadrukt in de toekomst zelf en in samenspraak met de provincie zal blijven analyseren, of de gemeente bij een eventuele verdere decentralisatie van Rijkstaken als zelfstandige gemeente verder kan. Daarbij zal altijd het belang van de inwoners voorop staan, zonder daarbij de belangen van de regio te verontachtzamen, aldus het college van B en W.

31-1-2008 12:15