Gemeente Tilburg

Resultaten vragenlijst Reeshofpark

H-buurt K-buurt N-buurt O-buurt Anoniem

Geen overlast 4 1 2 1 2

Overlastvorm;
Bedreiging 1 1
Vernieling 5 2 4 1 3
Afval 8 3 3 1 6
Vuurwerk 2 2 2 2 3
Scooters 10 4 4 6
Fietsers 6 3 1 2
Graffiti 5 4 1 4
Geluidsoverlast 11 9 4 2 2
Evenement 4 5 1
Parkeren van auto's 2 3 2
Vrachtauto's 2

Tijdstippen overlast;
's Avonds 11 8 6 3 8
's Nachts 6 5 2 2 4
Door de week 1 1 1
Weekend 3 1 1

Ontvangen vragenlijsten


19 12 9 5 11

Bijzonderheden


- Van de 150 verzonden vragenlijsten zijn er totaal 56 ingevulde vragenlijsten ontvangen waarvan er bij 10 stond dat er geen overlast ervaren werd.
- Top 3 van overlast; geluidsoverlast, scooters en afval.
- Overlast wordt vooral 's avonds en 's nachts ervaren.
- Buiten deze constateringen werd er ook geklaagd over loslopende honden en hondenpoep in het park en de omliggende straten.

Terugdringen overlast in Reeshofpark

Ook u kunt een bijdrage leveren!

Aan alle bewoners in de (directe) nabijheid van het Reeshofpark

Regelmatig staat het onderwerp veiligheid op de agenda van het Reeshofparkoverleg. Hierin voeren gemeente, bewoners, wijkraad, Stichting Reeshof evenementen en visvereniging "De Ruischvoorn" overleg over het beheer en het gebruik van het Reeshofpark.

Overleg met politieteam Tilburg-West
Vanuit het Reeshofparkoverleg bestond een duidelijke behoefte aan overleg met het politieteam Tilburg-West over overlast door hangjongeren en veiligheid. Twee wijkagenten hebben in voorbereiding op dit gesprek een enquête gehouden bij omwonenden van het Reeshofpark. De uitkomst van de enquête is als bijlage bijgevoegd. Bewoners ervaren de meeste overlast van lawaai, scooters en vervuiling (graffiti en afval) van het park.

Aanpak overlast
Half december heeft een delegatie van het Reeshofparkoverleg (bewoners en gemeente) samen met de politie afspraken gemaakt over het tegengaan van overlast. De gemeente zal ervoor zorgen dat er vaker toezichthouders worden ingezet in het Reeshofpark. Daarnaast zal de problematiek worden besproken met het Beatrixcollege van scholieren die hun afval achteloos weggooien in het park.

De politie surveilleert actief in het gebied, maar heeft daarbij de meldingen van buurtbewoners hard nodig om nog gerichter en efficiënter te kunnen optreden. Wij verzoeken u dan ook alle vormen van overlast meteen te melden aan de politie, via het telefoonnummer 0900 - 8844. Wij hopen dat u echt de moeite wilt nemen. Laat het geen beletsel zijn om te bellen als U een negatieve ervaring heeft gehad met de meldkamer van de politie. Alleen als U melding doet, kan er aan het probleem worden gewerkt. Alleen SAMEN kunnen we tot verbetering komen.

Er zijn signalen dat sommige bewoners bepaalde plekken in het Reeshofpark mijden vanuit veiligheidsoverwegingen. Vanuit de gemeente en politie komt het verzoek dit juist NIET te doen. Het park is bedoeld voor alle bewoners van de Reeshof. De sociale contrôle in het park is belangrijk. Alleen in samenwerking tussen burgers, gemeente en politie kunnen we het park gebruiken waarvoor het bedoeld is: een park waar jongeren, gezinnen en ouderen in harmonie kunnen recreëren en genieten van de buitenlucht. Wij zijn er allemaal verantwoordelijk voor dat het een gezellig en leefbaar park blijft. Laten we elkaar vooral blijven aanspreken op (onverantwoordelijk) gedrag.

En vervolgens..
De politie zal voorlopig aanwezig zijn tijdens de vergaderingen van het Reeshofparkoverleg die minimaal 2 x per jaar plaatsvinden. In maart is onze volgende vergadering daarin zullen we het effect van de ingezette aanpak evalueren en bekijken of er meer actie nodig is.

Wij hopen op uw medewerking en vertrouwen op een veilig Reeshofpark in 2008 en alle jaren die volgen.

Met vriendelijke groeten,

Namens de bewoners van het Reeshofparkoverleg,
Nicole Lammertink - Heterenstraat
Marjolein Oonk - Oploostraat
Martin Mermans - Nispenstraat
Paul van der Velden - Nispenstraat

Namens de gemeente Tilburg
Tineke de Hoop - gebiedsmanager gebiedsteam West tineke.de.hoop@tilburg.nl Chris Liebregts - gebiedscoördinator gebiedsteam West chris.liebregts@tilburg.nl

Namens de politie team Tilburg - West
Tamira Keller - wijkagent (Tuindorp de Kievit, Heerevelden) Bas van Driel - wijkagent (D-buurt, K-buurt en Winkelcentrum Heyhoef)


---- --