Gemeente Tilburg

31 januari 2008

Woningbouw aan banden in Moerenburg
ŽGroen blijft groenŽ

Het college wil afzien van het op beperkte schaal realiseren van woningen in plaats van groen op de locaties Broekstraat 4 en Oisterwijksebaan 6 en 8. Zij doet dit in het belang van natuur- en landschappelijke ontwikkeling. Onderzocht wordt of de woonbestemming op Broekstraat 4 kan blijven. De gemeente ziet in de locatie Oisterwijksebaan 6 tot 8 ruimte voor ecologische tuinderij Ut Rooie Bietje om zich te vestigen, onder voorbehoud van dekkende financiering en archeologische beperkingen.

Verder stelt het College voor om aan de reeds aanwezige woningen aan Hoevense Kanaaldijk 96-98 ook in de toekomst een woonbestemming toe te kennen. De gemeente kiest uit ecologische redenen vooralsnog voor een Ecologische Verbindingszone langs de Zwarte Rijt. Dit kan alleen met medewerking van twee betrokken agrariërs, waarmee overleg wordt gevoerd.
De gemeente houdt vast aan een toekomstige uitbreiding van de sportlocatie langs de Spoordijk. Uitbreiding van de sportlocatie is van belang. Deze uitbreiding moet zorgvuldig worden ingepast in de omgeving.
Voor het gebruik van het terrein van de voormalige waterzuivering zijn nog geen concrete plannen. Deze worden in 2008 verder uitgewerkt. Uitgangspunt hierbij is dat het terrein een publieksfunctie krijgt.

De ruimtelijke contouren voor landschapspark Moerenburg krijgen steeds meer vorm. Het College heeft 15 januari jongstleden de concept Nota van Uitgangspunten in principe vastgesteld. In deze nota zijn de kaders voor het landschapspark vastgelegd. Het College neemt een definitief besluit over de Nota van Uitgangspunten, nadat deze is behandeld in de raadscommissie Fysiek (11 februari 2008). Hierna start de uitwerking van het bestemmingsplan ŽBuitengebied de Voorste StroomŽ, waarin Moerenburg wordt opgenomen.

Moerenburg is een aantrekkelijk gebied, grenzend aan de zuidoostelijke rand van Tilburg. Dit gebied wordt de komende jaren omgevormd tot een landschapspark. Dit landschapspark is een belangrijk uitloopgebied voor inwoners van Tilburg. Landschapspark Moerenburg is het meest westelijke deel van, en poort tot het nationale landschap Het Groene Woud, het Groene Hart tussen de steden Den Bosch, Tilburg en Eindhoven.

Contactpersoon:
Thomas Heesters, team Woordvoering, 013 - 542 9705