BouwNed

Woningproductie moet op peil blijven
31-01-2008

Om het niveau van de woningbouwproductie ook in de toekomst op peil te kunnen houden, is het absoluut noodzakelijk dat er nu al naar nieuwe bouwlocaties wordt gekeken. Voor de Randstad biedt met name ook het Groene Hart mogelijkheden..

Aldus Karin van Willigen, directeur bouweconomie van Bouwend Nederland in reactie op het rapport `Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid 2008', dat het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid vorige week heeft gepresenteerd. Het gaat goed met de bouw, zo blijkt daaruit. De productie ligt hoog en het werk ligt voor het oprapen. De bouw- en infrabedrijven hebben zich dan ook in 2007 redelijk kunnen herstellen van de magere jaren daarvoor. En ook in 2008 zal dat volgens het EIB het geval zijn. Daarna wordt het echter weer een heel ander verhaal, zo reageert Van Willigen. "Natuurlijk zijn we blij met het in 2007 behaalde resultaat. En ook 2008 belooft een goed jaar te worden. Maar in de jaren daarna vlakt de groei af tot nul procent. Dat we weer naar een dal toegaan is niet vreemd, want dat gebeurt altijd na een aantal topjaren. Maar het is wel goed ons daarbij te realiseren dat de hoogte van die top erg verschilt per regio. Waar de bedrijven in de Randstad moeite hebben om aan de vraag te beantwoorden, zijn er andere regio's waar het werk in veel mindere mate werd aangeboden. Noord-Nederland bijvoorbeeld, maar ook Zeeland. Dus het verschilt nogal per regio. Het is onzeker welk effect het op de bedrijfstak zal hebben als we weer in een dal terecht komen."

Bouwproductie
Over de in 2007 gerealiseerde bouwproductie van 78.000 woningen is Van Willigen gematigd positief. "Er zijn meer woningen gebouwd dan lange tijd het geval is geweest. Het ministerie van VROM is zelfs tevreden met het bereikte resultaat. Maar dat hangt vooral ook samen met het feit dat de prognoses over de woningbehoefte naar beneden toe zijn bijgesteld. De vraag is en blijft of de huidige productie voldoende is om de problemen op de woningmarkt op te lossen. Bouwend Nederland betwijfelt dat ten zeerste."
Dat heeft alles te maken met de ook door het EIB gesignaleerde knelpunten op de woningmarkt: de stijgende woningprijzen, de complexiteit van de binnenstedelijke bouwopgave en het tekort aan nieuwe bouwlocaties.
Van Willigen: "In sommige gebieden in de Randstad zijn veel te weinig locaties voorhanden. Niemand lijkt te willen beseffen hoe lang het in Nederland duurt voordat er nieuwe locaties zijn aangewezen. Maar we moeten er wel degelijk nu al een begin mee maken. Want anders loopt het op enig moment in de toekomst spaak."
Wat Bouwend Nederland betreft valt er niet aan te ontkomen dat daarbij ook het Groene Hart wordt betrokken. "In de Randstad zijn ook buiten het bestaand stedelijk gebied nog heel veel bouwlocaties nodig. Het zou onzin zijn om het Groene Hart daar niet bij te betrekken. Temeer omdat de landbouw in dat gebied aan het uitsterven is. Om de kwaliteit van het Groene Hart te kunnen garanderen is een herinrichtingsoperatie nodig. We zien nu dat het landschap sluipenderwijs wordt aangetast en volgebouwd. Kennelijk wordt het restrictieve beleid niet goed gehandhaafd. Dan is beter om een beperkt aantal nieuwe locaties aan te wijzen, daar streng op te handhaven en een deel van de opbrengst te gebruiken om de rest van het Groene Hart echt ruimtelijke kwaliteit te geven."

Leegstand
De noodzaak daartoe is des te groter omdat ook in de Randstad het binnenstedelijk bouwen voor problemen zorgt. Van Willigen: "Het is duurder, ingewikkelder, en de vraag is er niet naar. Er worden bijvoorbeeld veel te veel appartementen gebouwd. Die worden niet verkocht en staan in groten getale leeg. De mensen wonen namelijk toch gewoon het liefst in een middelgrote stad, in een huis met een tuin. En voor die vraag bouwen we juist steeds minder. De discrepantie tussen vraag en aanbod zie ik in de toekomst alleen maar toenemen. Er moet daarom veel beter worden gekeken naar de behoefte, en de doelgroepen voor wie je bouwt. En dat is kennis waar marktpartijen bij uitstek over beschikken. Maak daar dan ook gebruik van, zou ik zeggen."