Gemeente Epe


Handhavingsuitvoeringsprogramma 2008 vastgesteld
Burgemeester en wethouders van de gemeente Epe hebben het handhavingsuitvoeringsprogramma voor 2008 vastgesteld. Dit programma zal ter kennisname aangeboden worden aan de raad. Het uitvoeringsprogramma is een leidraad voor de uitvoering van de handhavingstaken in 2008. Hierin staat de speerpunten van de handhaving voor dit jaar. Deze speerpunten geven aan welke punten, naast reguliere prioritering vanuit veiligheid, gezondheid en milieu, extra aandacht zullen krijgen.

Voor 2008 zijn de speerpunten onder andere: permanente bewoning, paardenbakken, bodemlozingen, illegale afvalstort, hondenpoep controle, speel -en behendigheidsautomaten. Speerpunten op het gebied van milieuhandhaving worden grotendeels bepaald door het soort bedrijf. Alle bedrijven zullen systematisch worden beoordeeld op basis van een risico-inventarisatiesysteem. Hiermee bepaalt de gemeente de toezichtsfrequentie.

De gemeente wil met dit programma dat er bij burgers en bedrijven meer duidelijkheid komt in de regels en de toepassing ervan. Uiteindelijk moet handhaving een bijdrage leveren aan het verminderen van het aantal overtredingen. Handhaving is uiteraard geen doel op zich. Hoe beter de regels nageleefd worden, hoe minder handhaving als in te zetten intstrument noodzakelijk is. De gemeente Epe streeft naar integrale handhaving, dat wil zeggen dat meerdere handhavingsambtenaren samen hetzelfde bedrijf of gebouw bezoeken maar naar verschillende handhavingsaspecten kijken. Op deze manier wordt de klant beter geholpen en kost het minder tijd. Daarnaast wil de gemeente klanten van handhaving beter informeren. Dit gebeurt door o.a. meer uit te leggen tijdens handhavingsbezoeken, door bij handhavingsbrieven brochures toe te voegen die de procedure uitleggen en door beter leesbare brieven te schrijven.

In 2007 heeft de gemeente Epe voor het eerst gewerkt met een handhavingsuitvoeringsprogramma. Hoewel de handhaving op basis van speerpunten voor handhavers een nieuwe manier van kijken naar het werk met zich mee bracht, is het programma voor 2007 goed gevolgd. Met name bij milieuhandhaving is het programma volledig gevolgd.