Nederlandse Vereniging van Banken

Publicatiedatum: 31 januari 2008

Rol banken bij illegale goksites

Naar aanleiding van de berichtgeving over de plannen van minister Hirsch Ballin over de rol van banken bij illegale goksites heeft de NVB de volgende reactie.

Banken willen uit hoofde van integere bedrijfsvoering geen zaken doen met bedrijven die activiteiten ontplooien in strijd met de wet. Daarover waren, zijn en blijven we in gesprek met Justitie. Deze gesprekken gaan over de acceptatie van clienten en het verlenen van diensten door Nederlandse financiële instellingen aan organisaties die kansspelen via internet aanbieden. Het kan daarbij alleen maar om Nederlandse bedrijven met Nederlandse rekeningnummers bij Nederlandse banken gaan. De praktijk is echter dat veel van de goksites vanuit buiten Nederland opereren en dat het gaat om individuele betalingstransacties aan sites in het buitenland. Deze betalingen zijn door het aantal en de diversiteit alleen al onmogelijk te monitoren. Wat ons betreft zou het dan ook moeten gaan om de relatie met de zakelijke klant. Indien er wederrechterlijke activiteiten plaatsvinden dan zal die relatie immers worden verbroken. Banken hebben overigens wel zorgplicht jegens zakelijke klanten en moeten gegronde redenen hebben om een relatie te verbreken.

Kortom: banken kunnen aan de acceptatiekant ('ken uw klant') veel doen om illegaliteit tegen te gaan, aan de betalingskant is het voorstel van de minister onrealistisch. De NVB ziet uit naar verdere gesprekken met de minister.


---