Hoogheemraadschap van Rijnland


uitgesteld

Stremming Sluis Spaarndam jaar uitgesteld

Het hoogheemraadschap van Rijnland en de gemeente Haarlem hebben in goed overleg besloten de stremming van de Grote Sluis in Spaarndam een jaar uit te stellen. De belangrijkste reden hiervoor is dat de aanvoer van brugdelen voor de Schoterbrug, precies samenvalt met de stremming van de sluis in de winter van 2008/2009. In een gezamenlijke afweging van de maatschappelijke belangen is gekozen voor uitstel. De sluis is van half oktober 2009 tot half april 2010 niet toegankelijk voor de scheepvaart.

De colleges van de gemeente Haarlem en van Rijnland hebben besloten dat de problemen die de stremming van de Grote Sluis met zich meebrengt voor de bouw van de Schoterbrug dermate groot zijn, dat uitstel van de renovatie gewenst is. Daarnaast was de planning van de voorbereidingen inclusief het vergunningentraject van de renovatie van de Grote Sluis in Spaarndam erg krap. Een aangepaste planning geeft nu de mogelijkheid tot een goede en zorgvuldige voorbereiding.

Rijnland wil het project in de zomer van 2008 aanbesteden. Gunning kan dan direct na de zomer plaatsvinden.

Vanwege de slechte conditie van de sluis wilde Rijnland de renovatie in eerste instantie in 2008/2009 uitvoeren. Het risico dat nu wordt gelopen door het uitstel, wordt beperkt door een goede voorbereiding van noodmaatregelen.

Met het renoveren van de sluis is een omvangrijk vergunningentraject gemoeid, omdat een wijziging van het bestemmingsplan nodig is. De gemeente heeft toegezegd alle medewerking te verlenen aan de lopende vergunningentrajecten, zodat de renovatie van de sluis vlekkeloos kan verlopen

In de periode van half maart 2009 tot half oktober 2009 is de sluiskolk versmald tot een doorvaartbreedte van 9,5 meter, waardoor de schutcapaciteit van de sluis iets vermindert. De feitelijke stremming duurt nu van half oktober 2009 tot half april 2010. In die periode is geen scheepvaartverkeer mogelijk. Ook wordt dan de brug over de sluis gerenoveerd en moet het wegverkeer gebruik maken van een noodbrug. 'Droge voeten, schoon water!'