PvdA Evert Vermeer Stichting


31 JANUARI 2008
Coherentieprijzen 2007 uitgereikt aan meest coherente Tweede Kamerleden

Voordat de Tweede Kamerleden van hun kerstreces konden gaan genieten, heeft de EVS weer haar jaarlijkse coherentieprijzen uitgereikt. De Kamerleden die zich in 2007 binnen hun fractie hadden onderscheiden door zich het meest coherent te gedragen kregen als beloning een kerstboom met een coherentiepiek.

Tegen het decor van een metershoge felverlichte kerstboom in de hal van de Tweede Kamer werden de prijzen uitgereikt. Alle kamerleden die gewonnen hadden kwamen de prijs persoonlijk in ontvangst nemen. De kamerleden die net niet gewonnen hadden, maar zich wel hadden ingezet om beleid coherenter te maken, kregen kerstballen uitgereikt om in de boom te hangen.

De EVS publiceert elk jaar een overzicht van de inspanningen van de verschillende fracties op de website http://www.coherentie.nl/. Zo maakt de EVS inzichtelijk welke fractie zich al dan niet inzet voor coherent beleid met betrekking tot ontwikkelingslanden. Aan het eind van ieder jaar maakt de EVS de balans op: binnen de fracties wordt gekeken welk kamerlid zich het meest hard heeft maakt voor coherentie in de Kamer. Deze Kamerleden zijn door de EVS bedankt voor hun inzet het afgelopen jaar.

Zoals blijkt uit de resultaten van de monitoring van 2007 hebben niet alle fracties zich even hard ingezet voor coherent beleid. De SGP, D66, PVV en ook de VVD bleven in gebreke. Niettemin werden ook zij beloond voor hun inspanningen in 2007. Iedere coherentiebevorderende actie leidt immers tot meer coherent beleid en deze partijen kunnen daarom wel een steun in de rug gebruiken. Absolute winnaar dit jaar was de SP, gevolgd door de ChristenUnie en het CDA. Op de gedeelde vierde plaats stonden PvdA en GroenLinks.

Van de PvdA fractie was het mevrouw Gillard die de prijs in ontvangst nam. Ze was erg trots op de prijs en vertrouwde ons toe dat het een gewilde prijs aan het worden is in de Tweede Kamer, omdat het competitie uitlokt zowel binnen de fractie als tussen fracties. Bovendien gaf ze aan dat het Kamerleden scherpt in het debat, wanneer ze constant gevolgd worden op coherentiegebied.

De absolute coherentiekampioen van de Tweede Kamer was de heer Irrgang van de SP. Trots nam hij de piek in ontvangst. We hoefden hem nauwelijks meer te overtuigen van de noodzaak tot coherenter beleid, omdat hij zichzelf ook al ter plekke omdoopte tot woordvoerder coherentie. Hij verzekerde ons wel dat we ons werk moeten blijven doen en ook in 2008 weer aan de poort moeten blijven kloppen om aandacht te vragen voor coherent beleid.

Dat zal de EVS zeker doen. De Kamerleden zijn gewaarschuwd: ook dit jaar zullen we ze weer goed in de gaten houden. De monitoringgrafiek staat weer op nul vanaf 1 januari, dus er zijn weer nieuwe kansen voor iedereen. Een goed en coherent 2008 toegewenst!