PvdA Evert Vermeer Stichting


31 JANUARI 2008
Nieuw EVS Bestuurslid - Kris Douma

Eind 2007 is Kris Douma, oud-Kamerlid en goede bekende van de EVS, toegetreden tot het bestuur van de EVS. Een korte kennismaking met Kris over dienstweigeren, jonge talenten binnen de PvdA en de macht van pensioenen.

Wat heb je met de EVS?
De Evert Vermeer Stichting is bijna mijn allereerste werkgever geweest. Toen ik in 1987 als net afgestudeerde weigerde onder dienst te gaan leek het er even op dat ik mijn vervangende dienst bij de EVS zou doen, maar het werd de vakbeweging. Meer dan 15 jaar later, als lid van de Tweede Kamer voor de PvdA en woordvoerder voor economische globalisering en handel kwam ik opnieuw in contact met de EVS.

In die periode leerde ik de EVS kennen als een gedreven club, met mooie activiteiten en een moeilijk uit te leggen maar erg belangrijk thema: coherentie. Op mijn eigen beleidsterrein als Kamerlid was ik daar al tegen aan gelopen. Aan de ene kant bevorderen Nederland en Europa wereldwijde vrijhandel. Aan de andere kant proberen Nederland en Europa de naleving van internationale arbeids- en milieuverdragen te bevorderen. Maar zodra je de link tussen die twee onderwerpen wilt leggen, kom je al snel in de knoei.

Is het aanvaardbaar de vrijhandel te beperken als het gaat om producten die gemaakt zijn in strijd met internationale arbeid- en milieuverdragen? Volgens de huidige regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) meestal niet! En dat terwijl zowel de WTO als de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) tot de VN-familie behoren. De aanpak van die vormen van gebrek aan coherentie is niet eenvoudig, kost tijd en doorzettingsvermogen. Dat de EVS zich daarvoor inzet, dat spreekt me aan. En natuurlijk werd ik helemaal voor de EVS gewonnen op de onovertroffen Afrikadagen.

Wat moet er veranderen bij de EVS (en wat moet vooral zo blijven)? Als nieuw bestuurslid en penningmeester zou ik het goed vinden als de EVS iets meer financiële ruimte weet te organiseren om haar eigen prioriteiten te stellen. Nu moet de EVS voor haar activiteiten grotendeels aansluiting zoeken op bestaande subsidiestromen.

Volgens mij kan het helpen als het makkelijker wordt om als lid van de PvdA of sympathisant van de EVS, zelf actief betrokken te raken bij het werk van de EVS. Als Kamerlid heb ik een netwerkje van anders-globalisten rond de PvdA opgezet. Dat werd al snel overgenomen door NEO (Netwerk voor Economische Ontwikkelingssamenwerking); een club van enthousiaste jonge mensen die op zoek waren naar hoe zij als PvdA-ers actief konden zijn in de PvdA op het thema waarvoor hun hart sneller klopt: ontwikkelingssamenwerking.

In en rond de PvdA stikt het van de mensen die iets willen doen! De EVS zou, meer dan nu, een thuisbasis kunnen bieden voor al die mensen die meer willen dan vanaf de zijlijn belangstellend toekijken. Mijn ervaring met NEO heeft me overtuigd dat er een enorm potentieel aan talentvolle, enthousiaste, vaak jonge mensen is die aan hun betrokkenheid bij wereldwijde problemen invulling willen geven door actief deel te nemen aan het publieke én politieke debat. Aan al die mensen een platform bieden, daar zou de EVS meer kunnen doen.

Wat kun je betekenen voor de EVS?
Op dit moment werk ik als hoofd van de afdeling verantwoord beleggen en actief aandeelhouderschap bij Mn Services, vermogensbeheerder voor meer dan 10 Nederlandse pensioenfondsen met circa 60 miljard onder beheer. Bij FNV Bondgenoten was ik manager van een afdeling van circa 80 mensen en moest de financiële touwtjes aan elkaar knopen. In de Tweede Kamer zat ik in de Commissie Rijksuitgaven die toeziet op de effectieve besteding van de overheidsfinanciën.

Vanuit die achtergrond denk ik een bijdrage te kunnen leveren aan een gezonde financiering van een efficiënte EVS organisatie. Vanuit diezelfde achtergrond ben ik er van overtuigd dat de financiële industrie en multinationale ondernemingen onmisbaar zijn om een aantal van de grootste bedreigingen van onze planeet effectief aan te pakken. Soms lopen ondernemingen vóór op de politiek en soms kan de financiële industrie een belangrijke partner zijn voor de politiek. Ik hoop in de EVS dat perspectief meer voor het voetlicht te krijgen.

De doelstellingen van de EVS zijn anno 21ste eeuw veel minder omstreden dan voorheen. Er zijn veel meer mogelijkheden om in partnerschap met anderen resultaten te boeken en met deze bescheiden stappen van een wereld verdeelt in eerste, tweede en derde wereld naar 'one world' te komen.

Door Peter Heintze