Gemeente Sneek


sneker poëzypries

Ruurd van der Berg wint Sneker Poëzypries

De oud-Sneker Ruurd van der Berg uit Dearsum (61) won de Sneker Poëzypries van 2007. Zijn winnende gedicht is in een steen gebeiteld, die een plaatsje heeft gekregen bij zijn geboortehuis op de Oude Koemarkt.

De prijs werd uitgereikt op het Sneker stadhuis, op 31 januari: Nationale Gedichtendag. Henk van der Veer maakte het oordeel van de jury bekend. Tevens vertelde hij dat hij samen met literatuurkenner Hylke Tromp uit Reduzum (maar vroeger uit Sneek) in september, bij voldoende deelname, een cursus gedichtenschrijven in het Snekers zal geven.

De jury, bestaande uit dichter Henk van der Veer, literatuurkenner Hylke Tromp, raadslid Trynke Schuurmans, cultuurwethouder Hans van den Broek en communicatieadviseur Alice Booij, koos het gedicht van Van der Berg uit in totaal veertien inzendingen, die door negen deelnemers werden aangeleverd.

Dit is de tekst van het winnende gedicht:

Wat sa' we doën?

Earpels sjouwe foar Puis in de Havenstraat?
Kurstekoek skoaie bij Van der Goat op 'e Ouwe Koemerk? Boadskappen doën foar de buurfrou?
Of achterop de peardewagen fan Niemendal springe?

Klevers frage bij Grabal?
Fiskarre naar de merk duwe foar un sure bom?
Met de karre fan 'e Waterpoart ouride?
Of seure bij de Drielster boat 'ome magge we met? '

Balkjespringe op ut Houtstek?
Hòkjefoetballe op 'e feemerk?
Stikem achterop met de ZWH-bus metride?
Of weetstou wat anders?

Elfstedentocht van gedichten
Ter gelegenheid van Nationale Gedichtendag laten burgemeester drs. Arno Brok en wethouder Hans van den Broek elk een van hun favoriete gedichten voor. Burgemeester Brok had gekozen voor de Friese dichteres Rixt, wethouder Van den Broek voor Piet Paaltjens.

In opdracht van Tresoar had Henk van der Veer in het Snekers een speciaal Elfstedentochtgedicht geschreven, dat hij voor Omrop Fryslân voordroeg.