Gemeente Zijpe


2008-01-31 Seta gaat niet door

De beoogde vorming van één ambtelijke organisatie voor de drie gemeenten Anna Paulowna, Schagen en Zijpe is van de baan.

Met behoud van (bestuurlijke) zelfstandigheid van de drie gemeenten zou op basis van het zogenaamde SETA-concept (Samen En Toch Apart) een ambtelijk facilitair bedrijf gevormd gaan worden welk uiterlijk per 1 januari 2010 van start zou moeten gaan.

Op 28 januari (Anna Paulowna) en 29 januari (Schagen en Zijpe) lag bij de gemeenteraden een voorstel om een krediet beschikbaar te stellen voor het uitvoeringstraject.

Tijdens een gezamenlijke bijeenkomst van de raden van de drie gemeenten op 15 januari j.l. bleek al dat er in de raad van Schagen geen meerderheid zou zijn om het voorstel van het college van burgemeester en wethouders te steunen.

Uiteindelijk hebben de beide Schager coalitiefracties (VVD en PvdA) uitgesproken dat zij geen heil zien in het SETA-concept. Een verdergaande vorm van samenwerking (lees: herindeling) achten zij meer gewenst.

Daarmee is een streep gezet door het SETA-3 traject. De raad van Anna Paulowna had op 28 januari weliswaar een positief besluit genomen, doch onder de voorwaarde dat de beide andere gemeenten ook zouden instemmen. De raad van Zijpe heeft, wetende wat hun boven het hoofd hing, besloten het voorstel uiteindelijk van de agenda te halen. Een besluit over de kredietverstrekking achtten de fracties weinig zinvol gezien de situatie in de Schagense raad.

De raad van Zijpe zal zich de komende periode gaan bezinnen over hoe nu verder te gaan met gemeentelijke samenwerking.