Gemeente Echt-Susteren


Natuurproject Montfort - Maria Hoop van start!

Een projectgroep heeft vorige week het `integrale project Montfort - Maria Hoop' afgetrapt. Dit grote meerjarenplan heeft een drieledig doel: zorgen voor een duurzame structuur van de landbouw in het gebied, verbeteren van de ecologische verbindingstructuur om daarmee planten- en dierensoorten te beschermen en het verstreken van recreatie en toerisme.

Natuurproject Montfort.jpg De projectgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeenten Echt-Susteren en Roerdalen, de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB), Stichting Limburgs Landschap, Stichting Kasteel Montfort, Waterschap Roer en Overmaas, Dorpsraad Montfort - Maria Hoop, de Heemkundevereniging Echter Land en de Stichting Gastvrij Roerdalen. Het project wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de gebiedscommissie Ons Waardevol Cultuurlandschap in het kader van het provinciale programma Platteland in Uitvoering.

Knelpunten en kansen

Op de dag van de officiële aftrap bezochten de projectgroepleden een aantal mogelijke knelpunten en kansen in het gebied. Voorbeelden hiervan zijn de ecologische hoogstructuurstatus van de Reigersbroek, het Landbouwontwikkelingsgebied (LOG) Montfort waarin vrijwillige ruilverkaveling plaats gaat vinden, beekherstel en verdrogingsbestrijding, de kasteelruïne van Heerlickheit Montfort en de cultuurhistorische locatie De Bolleberg.
`s Middags werden de wensen van alle projectleden in beeld gebracht. Op basis van deze gegevens wordt er vervolgens een projectnota worden opgesteld. Het is de bedoeling dat deze projectnota nog voor de zomer aan onze gedeputeerde staten wordt aangeboden.

Plannen
In het plangebied zijn al diverse plannen geïnitieerd, waaronder een experimentele natuurboerderij, een minicamping en schaapskooi in Montfort, een wandelpadenplan Echt-Susteren, mestvergisting De Rond/Kuijsten, groene zorg vanuit `Ut Brook', de kasteelhoeve Gehlen en de herinrichting van de houtwal Esbroek.