Gemeente Hulst


Persbericht - 31.01.2008

Project Open Grens succesvol

In de zomer van 2006 startte het re-integratieproject Open Grens. Doelstelling was uitkeringsgerechtigden van de gemeente Hulst aan een baan te helpen in België. Over de grens gaan werken was echter geen verplichting; ook werk in Nederland werd als een succes gezien.

De idee was dat het - met extra begeleiding en ondersteuning - voor Nederlandse werklozen mogelijk moest zijn om werk in België te vinden en de belemmeringen van het grensarbeiderschap te beperken. Bij de start van het project was er de nodige commotie in de media en werden o.a. vragen gesteld in de Tweede Kamer. De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaf echter zijn volledige steun aan het project.

Op 24 januari 2008 is het project officieel afgerond. Geconstateerd is dat het succesvol was. Van de 22 deelnemers hadden 18 personen een baan of werk als zelfstandige gevonden. Slechts 2 deelnemers waren bij de afsluiting van het project nog steeds zonder baan en afhankelijk van een uitkering (9%). Daarnaast ontvangen 2 deelnemers om andere redenen geen uitkering meer.

Van de 18 personen die aan de slag gingen, deden er dat 2 in België. Doch ook de andere deelnemers concludeerden geen dilemmas meer te zien om in België te gaan werken. Zonder begeleiding en cursus was dit zeker niet gelukt. Dat velen toch in Nederland werk vonden, toont aan dat er voldoende mogelijkheden zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt. Om deze reden wordt het project niet gecontinueerd.

De bij de afsluiting aanwezige deelnemers waren positief over de ondersteuning en begeleiding die ze bij het project Open Grens hadden gekregen. Het zelfvertrouwen was enorm toegenomen.
---

Gemeente Hulst Team Communicatie
Micaëla Van Bunder.
Tel : 0114-389136
Gsm : 06-51427331
Fax : 0114-314627
Email: communicatie@gemeentehulst.nl