Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Ter Horst: politie niet over één kam scheren met andere beroepen

30 januari 2008

Minister Ter Horst scheert de politie niet over één kam met andere beroepen. Wel wil zij het werk bij de politie vergelijken met andere beroepen. Zij wil dan bijvoorbeeld kijken naar de zwaarte van het beroep, het maatschappelijk belang van het werk, de confrontatie met agressie en geweld, de arbeidsmarktpositie, de opleidingseisen en het loon. Maar "vergelijken" betekent zowel kijken naar overeenkomsten als naar verschillen.

Politiemensen hebben uit een uitspraak van minister Ter Horst begrepen dat zij politiemensen hetzelfde, "gelijk", waardeert als buschauffeurs of tramconducteurs. Dat heeft zij nooit gezegd, zei de minister dinsdag 29 januari tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Er zijn weliswaar overeenkomsten, maar zeker ook verschillen.

In een vergelijking tussen beroepsgroepen moet volgens Ter Horst ook gekeken worden naar de 24-uurs beschikbaarheid van de verschillende organisaties. Bijvoorbeeld ziekenhuizen, de energievoorziening, de beveiligingsbranche, het wegvervoer, de wegenwacht, de brandweer, de ambulancezorg en de politie. Dat leidt in dit soort organisaties tot onregelmatige diensten van het personeel. Daarvoor zijn er ook toeslagen om het werk in de nacht en het weekend extra te belonen. De organisaties zijn daardoor 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar, maar gelukkig hoeft geen enkele werknemer zelf continu beschikbaar te zijn. Naar boven

Zie ook
Zie het origineel



* Ter Horst vraagt bemiddeling in conflict politie-cao
* Minister Ter Horst gaat praten met politievakbonden
* Ter Horst wil impasse doorbreken en verhoogt bod aan politiebonden
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties