European Union



Brussel, 31 januari 2008

Commissie verheugd over steun van Parlement voor geleidelijke afschaffing van teruggooi in EU-visserij

Het Europees Parlement sprak gisteravond tijdens zijn plenaire zitting zijn steun uit voor de mededeling van de Commissie van maart 2007 over een beleid ter vermindering van ongewenste bijvangst en uitbanning van teruggooi in de Europese visserij (IP/07/429). In zijn advies spreekt het Parlement zich positief uit over de aanpak van de Commissie en onderstreept het de dringende behoefte aan maatregelen op EU-niveau om de verspilling van kostbare mariene rijkdommen te voorkomen. Teruggooi (het overboord gooien van ongewenste vis of andere mariene organismen die onopzettelijk zijn gevangen) legt de bijl aan de wortels van de duurzaamheid van de visbestanden en bijgevolg ook van de toekomst van de visserij-industrie. Het Parlement is het ook eens met het voorstel van de Commissie om de verschillende visserijtakken stap voor stap, één na één, aan te pakken op basis van vastgestelde doelstellingen en zo geleidelijk tot de volledige afschaffing van de teruggooi te komen. Na een uitvoerige raadpleging van de betrokken partijen overlegt de Commissie nu met een aantal wetenschappers over de visserijtakken die als eerste voor een geleidelijk teruggooiverbod in aanmerking komen. De Commissie is bovendien van plan een routekaart voor te stellen, samen met een tijdschema voor de toepassing van de geleidelijke uitbanning van de teruggooi op alle grote Europese commerciële visserijtakken.

Commissaris voor Visserij en maritieme aangelegenheden, Joe Borg: "Ik ben zeer verheugd te kunnen constateren dat het Parlement zich net als de Commissie zorgen maakt over de impact van de teruggooi van mariene organismen, en net als de Commissie vastbesloten is deze praktijk stapsgewijs een halt toe te roepen. Commissie en Parlement zijn het er ook over eens dat de oplossing voor dit probleem geval per geval moet worden vastgesteld. Voor een succesvolle afloop van dit proces is het namelijk van cruciaal belang dat de belanghebbende partijen volledig bij het proces worden betrokken."

Vanwege de verschillen tussen de visserijtakken komt de Commissie met een op elke tak toegesneden oplossing. De streefcijfers voor de teruggooi en het tijdschema om deze te bereiken, zullen op EU-niveau worden bepaald, maar de beslissing over hoe deze het best kunnen worden gehaald, wordt aan de vissers overgelaten. In zijn advies steunt het Parlement de resultaatgerichte uitbanning van de teruggooi per visserijtak.

De Commissie deelt de mening van het Parlement dat de reductie van de totale visserij-inspanning in de EU op zich reeds een grote stap betekent in de richting van de uitbanning van de teruggooi. Het voorgestelde beleid inzake teruggooi is dus geen geïsoleerde maatregel, maar is ingebed in de meer algemene inspanningen van de EU om haar visserij te beheren op een manier die een maximale duurzame vangst oplevert.

Sinds de bekendmaking van de mededeling in maart vorig jaar heeft de Commissie uitvoerig overleg gepleegd met de lidstaten en de belanghebbende partijen over de manier waarop het nieuwe beleid ten uitvoer kan worden gelegd. Vijf regionale adviesraden (RAR's) en het Raadgevend Comité voor de visserij en de aquacultuur (RCVA) hebben reeds een advies uitgebracht.

Het advies van het Wetenschappelijk, Technisch en Economisch Comité voor de visserij (WTECV) van de Commissie over een lijst van zes visserijtakken wordt binnenkort verwacht. Vervolgens zal de Commissie op basis van deze adviezen bepalen in welke visserijtakken het eerste concrete teruggooiverbod zal worden opgelegd.

Tegelijkertijd zal de Commissie een routekaart met een tijdschema opstellen voor de toepassing van deze aanpak op alle grote Europese commerciële visserijtakken.