Gemeente Oldenzaal
College bezoekt Smithuis Bakkerijen
gepubliceerd op : 31-1-2008
Het college van burgemeester en wethouders bracht op vrijdag 25
januari een werkbezoek aan Smithuis Bakkerijen in Oldenzaal. Het was
het zevende bezoek in een reeks van bezoeken aan bedrijven,
organisaties en instellingen die een band met Oldenzaal hebben.
Een rondleiding vormde het hoogtepunt. Onder het genot van de geur van
vers gebakken brood werd de collegeleden een kijkje gegund in de
`keuken' van het bedrijf.
Het college legt regelmatig bedrijfsbezoeken af om de banden aan te
halen en het bedrijf te informeren over actuele ontwikkelingen op
verschillende maatschappelijke terreinen. Zo ook bij Smithuis. Na een
zakelijk ontvangst door de drie directeuren Maurice Hansté, Alex
Fleurbaaij en Eric ten Veldhuis, werd een presentatie gegeven over het
bedrijf. Daarbij kwam de geschiedenis, de werkzaamheden en de
toekomstvisie van Smithuis en zusterbedrijf Pré Pain uitgebreid aan de
orde.
De wethouders Pieper, Termijtelen en burgemeester Backhuijs (links)
krijgen tekst en uitleg van de drie directeuren over Smithuis en Pré
Pain.
Smithuis werd in 1889 opgericht door Oldenzaler Gerard Smithuis. Het
bleek een gat in de markt. Het bedrijf is uitgegroeid van een
ambachtelijke bakkerij tot aan een toonaangevende industriële bakkerij
met 350 medewerkers, goed voor een productie van 50.000 ton aan
broodproducten per jaar. Dankzij een omvangrijk en veelzijdig
productieproces rollen er dagelijks duizenden verse broden van de
band, variërend van pistolets, baguettes en croissants tot aan
Ciabatta, Kaiser- en Schnittbroodjes, Italiaanse bollen en vele andere
broodsoorten. Het brood wordt verkocht aan supermarkten in een straal
van ongeveer zestig kilometer rond Smithuis. Daarom is het volgens de
directeuren bijna ondenkbaar dat iemand in Oost-Nederland nog nooit
brood van Smithuis heeft gegeten. De bekende Kaiser broodjes
bijvoorbeeld, die thuis afgebakken dienen te worden en verkrijgbaar
zijn bij elke supermarkt, zijn afkomstig van het Oldenzaalse bedrijf.
"We zijn een typische producent van private labels", zegt Maurice
Hansté, "wat betekent dat het logo van ons bedrijf, conform de wens
van de supermarkten, niet op de verpakking terug te vinden is."
De bekende Kaiser bolletjes, klaar om verpakt te worden.
In de jaren negentig werd Pré Pain opgericht, een zusterbedrijf van
Smithuis. Bij Pré Pain wordt, zoals de naam al doet vermoeden, brood
geproduceerd dat thuis moet worden afgebakken. In die tijd was een
dergelijke bakkerij één van de eersten in zijn soort. Met Pré Pain
heeft het Oldenzaalse bedrijf het zelfs voor elkaar gekregen om
kaiserbolletjes te verkopen aan Oostenrijkse benzinestations, terwijl
Oostenrijk de bakermat van de kaiserbol is.
Rondleiding
Na de presentatie stond een rondleiding op het programma. Geheel
volgens de voedselveiligheidsvoorschriften diende iedereen gekleed te
gaan in een witte jas met een bijbehorend rood petje. Na binnenkomst
in één van de hallen valt direct de geur van vers gebakken brood op.
Net als de duizenden broden die klaarliggen om vervoerd te worden naar
de afnemers. De collegeleden luisteren daarbij aandachtig naar de
uitleg over het hele bakproces en wat daar allemaal bij komt kijken.
Wethouder Termijtelen en burgemeester Backhuijs (links) laten zich
informeren door Maurice Hansté over het bakproces.
Gefascineerd bekijken de wethouders Welten en Rorink het proces
waarbij halve broden machinaal worden verpakt.
Nadat de collegeleden zijn rondgeleid in de verschillende
productiehallen, wordt een kijkje genomen in een enorme koelcel. Het
is er ruim 28 graden onder nul. Eén van de medewerkers van Smithuis
kijkt even raar op als hij de delegatie in pak naar binnen ziet lopen,
terwijl hij zelf dik is aangekleed tegen de kou. Daarna komt de
rondleiding tot een einde. De collegeleden complimenteren de directie
en de medewerkers van Smithuis met het grote succes van het bedrijf en
van Pré Pain. "We zijn er trots op dat een Oldenzaals bedrijf zich
heeft weten te ontwikkelen tot één van de grootste industriële
bakkerijen van Nederland", aldus burgemeester Backhuijs.
Het Oldenzaalse college en de directie van Smithuis.
Het volgende bedrijfsbezoek staat gepland voor 15 februari, dan wordt
een werkbezoek gebracht aan Parker Hannifin B.V.