Gemeente Oldenzaal


College bezoekt Smithuis Bakkerijen

gepubliceerd op : 31-1-2008

Het college van burgemeester en wethouders bracht op vrijdag 25 januari een werkbezoek aan Smithuis Bakkerijen in Oldenzaal. Het was het zevende bezoek in een reeks van bezoeken aan bedrijven, organisaties en instellingen die een band met Oldenzaal hebben.

Een rondleiding vormde het hoogtepunt. Onder het genot van de geur van vers gebakken brood werd de collegeleden een kijkje gegund in de `keuken' van het bedrijf.

Het college legt regelmatig bedrijfsbezoeken af om de banden aan te halen en het bedrijf te informeren over actuele ontwikkelingen op verschillende maatschappelijke terreinen. Zo ook bij Smithuis. Na een zakelijk ontvangst door de drie directeuren Maurice Hansté, Alex Fleurbaaij en Eric ten Veldhuis, werd een presentatie gegeven over het bedrijf. Daarbij kwam de geschiedenis, de werkzaamheden en de toekomstvisie van Smithuis en zusterbedrijf Pré Pain uitgebreid aan de orde.

De wethouders Pieper, Termijtelen en burgemeester Backhuijs (links) krijgen tekst en uitleg van de drie directeuren over Smithuis en Pré Pain.

Smithuis werd in 1889 opgericht door Oldenzaler Gerard Smithuis. Het bleek een gat in de markt. Het bedrijf is uitgegroeid van een ambachtelijke bakkerij tot aan een toonaangevende industriële bakkerij met 350 medewerkers, goed voor een productie van 50.000 ton aan broodproducten per jaar. Dankzij een omvangrijk en veelzijdig productieproces rollen er dagelijks duizenden verse broden van de band, variërend van pistolets, baguettes en croissants tot aan Ciabatta, Kaiser- en Schnittbroodjes, Italiaanse bollen en vele andere broodsoorten. Het brood wordt verkocht aan supermarkten in een straal van ongeveer zestig kilometer rond Smithuis. Daarom is het volgens de directeuren bijna ondenkbaar dat iemand in Oost-Nederland nog nooit brood van Smithuis heeft gegeten. De bekende Kaiser broodjes bijvoorbeeld, die thuis afgebakken dienen te worden en verkrijgbaar zijn bij elke supermarkt, zijn afkomstig van het Oldenzaalse bedrijf. "We zijn een typische producent van private labels", zegt Maurice Hansté, "wat betekent dat het logo van ons bedrijf, conform de wens van de supermarkten, niet op de verpakking terug te vinden is."

De bekende Kaiser bolletjes, klaar om verpakt te worden.

In de jaren negentig werd Pré Pain opgericht, een zusterbedrijf van Smithuis. Bij Pré Pain wordt, zoals de naam al doet vermoeden, brood geproduceerd dat thuis moet worden afgebakken. In die tijd was een dergelijke bakkerij één van de eersten in zijn soort. Met Pré Pain heeft het Oldenzaalse bedrijf het zelfs voor elkaar gekregen om kaiserbolletjes te verkopen aan Oostenrijkse benzinestations, terwijl Oostenrijk de bakermat van de kaiserbol is.

Rondleiding
Na de presentatie stond een rondleiding op het programma. Geheel volgens de voedselveiligheidsvoorschriften diende iedereen gekleed te gaan in een witte jas met een bijbehorend rood petje. Na binnenkomst in één van de hallen valt direct de geur van vers gebakken brood op. Net als de duizenden broden die klaarliggen om vervoerd te worden naar de afnemers. De collegeleden luisteren daarbij aandachtig naar de uitleg over het hele bakproces en wat daar allemaal bij komt kijken.

Wethouder Termijtelen en burgemeester Backhuijs (links) laten zich informeren door Maurice Hansté over het bakproces.

Gefascineerd bekijken de wethouders Welten en Rorink het proces waarbij halve broden machinaal worden verpakt.

Nadat de collegeleden zijn rondgeleid in de verschillende productiehallen, wordt een kijkje genomen in een enorme koelcel. Het is er ruim 28 graden onder nul. Eén van de medewerkers van Smithuis kijkt even raar op als hij de delegatie in pak naar binnen ziet lopen, terwijl hij zelf dik is aangekleed tegen de kou. Daarna komt de rondleiding tot een einde. De collegeleden complimenteren de directie en de medewerkers van Smithuis met het grote succes van het bedrijf en van Pré Pain. "We zijn er trots op dat een Oldenzaals bedrijf zich heeft weten te ontwikkelen tot één van de grootste industriële bakkerijen van Nederland", aldus burgemeester Backhuijs.

Het Oldenzaalse college en de directie van Smithuis.

Het volgende bedrijfsbezoek staat gepland voor 15 februari, dan wordt een werkbezoek gebracht aan Parker Hannifin B.V.