Provincie Zuid-Holland

Statenfractie Zuid-Holland

Elk kind in Zuid-Holland op tijd de juiste hulp!

"Elk kind in Zuid-Holland heeft het recht om op tijd de juiste hulp te krijgen", aldus PvdA Statenlid Iris Meerts tijdens de Statenvergadering van 30 januari 2008. Door gebrek aan informatie-uitwisseling in de jeugdhulpverlening weten kinderen en ouders vaak niet waar ze met hun dagelijkse problemen terecht kunnen en communiceren hulpverleners te weinig met elkaar en met hun cliënten. Daar moet snel iets aan gedaan worden.

De drempels moeten omlaag op twee plaatsen. Ten eerste moeten jongeren en ouders gemakkelijker de weg naar jeugdhulp vinden. De PvdA pleit ervoor dat er meer plekken binnen jeugdzorg komen - al dan niet in een Centrum voor Jeugd en Gezin - waar jongeren gemakkelijk met vragen of problemen terecht kunnen. Op die vragen en problemen moet vervolgens veel sneller worden gereageerd.

Ten tweede moeten hulpverleners van verschillende instellingen beter informatie met elkaar delen en meer communiceren. De provincie heeft de wettelijke taak voor samenhang in de jeugdzorgketen te zorgen. Deze samenhang staat of valt met goede communicatie tussen hulpverleners. In de uitgangsnotitie van Gedeputeerde Staten wordt hier echter met geen woord over gerept.

De PvdA Statenfractie vindt dat het verbeteren van deze communicatie de komende jaren een belangrijk uitgangspunt behoort te zijn en heeft van het College van Gedeputeerde Staten de toezegging gekregen dat zij zich hiervoor gaan inspannen.

"Nu de samenleving steeds complexer wordt en de problemen van een kleine groep kinderen en ouders moeilijker worden, is maatwerk de enige oplossing. Maatwerk vereist flexibilteit, handelingsruimte en daadkracht. Maar maatwerk vereist bovenal een vrije communicatie", aldus Iris Meerts.

Noot voor de redactie,

Provincie Zuid-Holland