Gemeente Valkenswaard

Werkzaamheden bosbeheer Valkenswaard

Werkzaamheden bosbeheer Valkenswaard

De herfst- en winterperiode is van oudsher het jaargetijde waarin het reguliere onderhoud van de bossen en natuurterreinen wordt uitgevoerd.

In de Kempen zijn er in het najaar nieuwe bomen 'geblest'. Blessen (of smetten) wil zeggen dat de bomen die gerooid moeten worden van een merkteken worden voorzien. Zo weet de houthandelaar welke bomen er gerooid mogen worden. De bomen die vorig jaar zijn gesmet worden op dit moment gerooid. Deze werkzaamheden zullen half maart 2008 worden afgerond. Het rooien vindt nu plaats op de Aerdbrandsche Heide. Hierdoor is het mogelijk dat bezoekers van deze locatie de komende weken enige hinder zullen ondervinden van de werkzaamheden. Deze werkzaamheden zijn echter noodzakelijk om het bos in de gewenste richting te laten ontwikkelen. De overlast zal zoveel mogelijk beperkt worden. Komend najaar zal aan de noordzijde van de Malpie een aantal bomen 'geblest' worden.

Prunusbestrijding
In het beheer is ook aandacht besteedt aan de bestrijding van ongewenste, niet inheemse soorten zoals de Amerikaanse Vogelkers (Prunus). Zonder maatregelen zou deze struikachtige boomsoort andere, inheemse bomen, téveel gaan overheersen. In het object Berken Heuvels is in september 2007 de Amerikaanse vogelkers bestreden. Er zijn informatiepanelen bij geplaatst om bezoekers een toelichting te geven op de uitvoering. Op deze manier blijven wandelaars en overige recreanten geïnformeerd over de uit te voeren maatregelen in de gemeentelijke bossen.