Gemeente Valkenswaard

Natte Natuurparel

Malpie als Natte Natuurparel

De Malpie is een bijzonder natuurgebied. Het gebied is aangewezen door de provincie als Natte Natuurparel. Dat betekent dat geprobeerd wordt om door verbetering van de grondwaterstanden nog meer natuurwaarden op de Malpie te ontwikkelen.

De gemeente publiceerde al eerder in dit informatiebulletin over een intensief onderzoek dat de afgelopen jaren op de Malpie heeft plaatsgevonden. Deze studie richtte zich onder meer op mogelijkheden voor het herstel van een aantal vennen. Verder werden álle voorkomende plantensoorten op de Malpieheide geïnventariseerd en in kaart gebracht. De resultaten van dit onderzoek zullen worden meegenomen in de ontwikkeling van de Malpie als Natte Natuurparel.

Een groep enthousiaste vrijwilligers heeft ook in 2007 weer geïnventariseerd op de aanwezigheid van Klokjesgentianen en het Gentiaanblauwtje. De Klokjesgentiaan is een zeldzame plantensoort met een blauwe bloem en het Gentiaanblauwtje is een al even zeldzame blauwe vlinder die zijn eitjes hierop afzet. De 'Blauwe Brigade', zoals de vrijwilligers zichzelf noemen, hebben de planten én de daarop afgezette eitjes geteld. Deze gegevens tonen aan dat de Malpie nog steeds een goede plek is voor zowel de Klokjesgentiaan als het Gentiaanblauwtje.